Voor deze keer leek het me leuk om jullie eens een kijkje achter de schermen te geven tijdens een fotoshoot.

Ik ben tenslotte styliste en geen schrijfster, hoewel dat soms wel zo lijkt als ik kijk naar het percentage van mijn tijd dat ik achter mijn laptop doorbreng. En dan te bedenken dat ik bewust met mijn kantoorbaan gestopt ben omdat ik er een hekel aan heb om de hele dag achter mijn computer te zitten. Typisch…

Anyway, een dag op de set met….. Tez (ik dus) als styliste en een topteam bestaande uit Herman (fotograaf), Suzanne (make-up artist en hairstylist) en, last but not least, ons model Sam! De resultaten van de shoot mag ik jullie natuurlijk nog niet laten zien omdat het wel de bedoeling is dat deze nog gepubliceerd gaan worden in een groots modemagazine. Dat hopen we in elk geval… Uiteraard kunnen een aantal kiekjes achter de schermen geen kwaad.

Mocht je uberhaupt geinteresseerd zijn in hoe het er aan toe gaat tijdens een fotoshoot, want anders wil ik je adviseren om zo snel mogelijk weg te klikken en weer verder te gaan met het checken van alle Facebook pagina’s van je vrienden, exen en collega’s. Jawel, dat doe je wel! En dan vooral alles ‘liken’ en “sharen’. Ik mag het zeggen, want ik ben zelf ook best een Facebook junkie.

En weer terug naar de set. De dag begint in het pittoreske Raalte waar onze verlaten fabriek staat die als decor dient voor deze shoot. Raalte, voor de mensen onder ons die niet weten dat er ook nog leven bestaat buiten Amsterdam, ligt in de provincie Overijssel (vlakbij Zwolle).

Iedereen is keurig op tijd en de show kan beginnen. Even voorstellen zodat je niet de hele tijd: ‘Hey, jij daar’, hoeft te roepen. Kopje koffie en dan kan ik mijn kledingrek in elkaar knutselen om de kleding uit te hangen die ik voor Sam heb meegenomen. We hebben voor het gemak een fleurig thema gekozen: ZWART!! Het is tenslotte zomer.

Herman, onze fotograaf gaat op onderzoek uit in de verlaten fabriek, terwijl wij allerlei prachtige horror scenario’s bedenken waarbij we 1 voor 1 afgeslacht worden in deze vervallen fabriek in het bruisende Raalte. Hier een foto van het eerste slachtoffer…

Gelukkig is het bij dit ene lijk gebleven en konden we verder met onze shoot. Herman had inmiddels enkele inspirerende plekjes gevonden om Sam te laten poseren. Dus styling en make-up konden aan de bak om de eerste outfit in orde te maken. Zo’n eerste foto is altijd even zoeken. Hoe werkt de kleding op beeld? Komt de make-up sterk genoeg over? Is de belichting goed? Wat voor poses gaan we doen? Kortom voor de eerste foto gemaakt is, zijn we zo een uur of wat verder.

Ik heb Sam in een nauwsluitend, zeg maar retestrak, truitje gepropt. De broek daarentegen is megagroot, dus de pose wordt een combinatie van je adem inhouden en je broek optrekken. Als een ware prof posseert deze man en met behulp van Hermans fototalent staat de eerste foto er toch nog snel op.

We pakken gelijk door en laten Suzanne tussendoor nog even losgaan met de make-up. Het resultaat is een nog krachtigere blik wat de foto’s waarschijnlijk veel goeds gaat doen. Licht weer even testen ennnn… ACTIE!!! Van een afstand houden wij alles in de gaten, Suzanne de make-up/haar en ik de kleding. Een taak die je tijdens de shoot uiterst serieus neemt. Bij het eindresultaat word je anders goed op je vingers getikt als jouw taak, in mijn geval de styling, niet in orde is. Flink opletten geblazen dus!

Uiteindelijk is die concentratie even op en is het tijd voor lunch in ons chique onderkomen. Helaas geen lunchbuffet en butlerservice, maar gewoon een bammetje met kaas uit het vuistje. Hoezo de wereld van glitter en glamour?

Snel door, want ik wil heel graag voor het donker weg uit dit gat! Om Sam z’n krachten te sparen mag hij zijn laatste set liggend op de bank poseren. Wat een coulant team zijn we toch! Frappant genoeg staat deze foto er ook in een moordend tempo. Blijkbaar is liggend op de bank poseren helemaal in Sam z’n straatje. De mannen overleggen even of het resultaat naar wens is en na een goedkeurend knikken, kunnen we ons boeltje weer inpakken en wegwezen.

En zo kan een dag op de set er dus uitzien. Uiteraard zijn er ook shoots waarbij het  er wel chique, luxe en comfortabel aan toe gaat. Dat niveau heb ik nog niet bereikt. Hoe dan ook is absoluut het hard werken, maar nog altijd vele malen leuker dan mijn kantoorbaan…