Geachte mevrouw,

Ik lees vanmorgen in de krant, of liever gezegd het stond op mijn beeldscherm, dat u tijdens een sollicitatiegesprek bij het COA geweigerd heeft om een ander de hand te drukken. Wat vanuit uw religieuze overtuiging niet mag. Ik begrijp dit volkomen, aangezien een overgroot deel van de Nederlanders na een toilet bezoek, de handen niet wast. Wat niets te maken heeft met hygiëne maar alles met onze cultuur.
U heeft gelijk gekregen van het College van de rechten van de mens, chapeau hiervoor.

Maar ik begrijp ook dat heren als Marcouch van de PVDA, de heer Malik Azsmani van VVD er schande van spreken. Mijn advies naar u toe is heel eenvoudig: trekt u zich van beide heren niets aan. Zijn reiken namelijk ook geen handen naar anderen toe, omdat ze waarschijnlijk ook niet op de hoogte zijn van het toiletbezoek door de anderen!

Het ontslaat mij echter niet van de morele verplichting om u mee te nemen in een paar oer Hollandse gebruiken die u, of anderen, zouden kunnen verbazen. Leest u mee….

 

Op een verjaardag mag u één koekje pakken want daarna gaat de trommel dicht. Om vijf uur wordt er gegeten dus als u op bezoek bent, let op de wijzers van de klok en eruit. In Nederland het ook de gewoonte is, om voedsel te vermalen tot een klonterige massa in een plastic doosje. Wat u na het moeizaam open er van, op een heerlijke maaltijd kunt laten druipen. Maakt u tijdens een gesprek vooral geen oog contact, dit wordt als zeer onbeleefd ervaren. Mocht u over straat lopen, gluurt u door elk raam. Spontane bezoeken is zo- niet Nederlands. Wij mailen en bellen ruim van te voren, om het bezoek aan te kondigen. Enkele aankondigingen in de media zijn ook voor u uiterst belangrijk: het mafkezen vierdagen feest van alcohol en drugverslaafde nationaal, en internationale wandelaars, de 50 % kortingen van een soort Nederlandse Moskee c.q. Kerkgenootschap met de naam: IKEA en over het paard getilde sporters, die ergens in de wereld bewegen. Waardoor wij ons geroepen voelen ons in het Oranje uit de dossen. Om te eindigen met het altijd uitspreken van de eigen mening, waarbij het niet uitmaakt tegen wie, wanneer en hoe. Spugen hierbij mag, overal mee bemoeien ook. Waarbij wij de zaterdag uitgeroepen hebben tot nationale knok dag tegen iedereen die het beste met u voor heeft, of u helpen wil bij nood situaties.

Schrikt niet als u met enige regelmaat leest dat er een ouder iemand ergen een jaartje of wat dood in een huis ligt en ouders opgeborgen worden in huis zonder eigen sleutel omdat de kinderen het te druk zijn. En u aan de ander moet betalen, om zelf gezond te blijven. Dit laatste noemen wij ook zorg.

 

U begrijpt, dat u nog een weg te gaan heeft. En dat de huidige gekleurde kritiek van politieke kopstukken wellicht keihard over kan komen, maar zo zijn de heren en dames. En zij worden bij disfunctioneren niet van hun stoel gewipt, opgehangen of vastgezet maar krijgen daarvoor als dank, geld mee. Wij noemen dit wachtgeld, omdat de heren en dames uit de Politiek er allemaal op (moeten) wachten. Misschien wat vreemd, maar zo zijn wij ook uit. Respect naar de ander!

 

Mevrouw. Ik begrijp inmiddels dat ondanks uw afwijzing en ondanks dat u in gelijk bent gesteld, u geen functie binnen het COA heeft maar elders. Ik feliciteer u van harte. Zeker gezien het feit dat u principieel bent, waardoor het COA voor u geen passende werkgever kan zijn.

Past u wel op dat u niet in de handen valt van allerlei partijen die het beste met u voor hebben, zeggen te hebben. Ik schrijf dit met klem, omdat u wellicht in programma’s komt als, en schrijft u dit op: De Wereld Draait Door, RTL Boulevard, het Acht uur journaal of Hart van Nederland.

Wij hebben namelijk overals expert voor, dus ook over het effect van uw handelen waardoor u hen wellicht gaat ontmoeten. En schrijft u de namen, wederom een puur Nederlands gebruik, op een briefje die u op gezicht hoogte ergens op plakt: de heer L. de Winter, R. de Vries, J. Mulder, G. Joling, J. Derksen en Mevrouw K. Holland.

Alom gerespecteerde Nederlanders die alles weten, een zeer brede visie hebben over gebeurtenissen ergens in de wereld, rap (snel) spreken en overal de mond van vol hebben. Waarbij ik u waarschuw dat de Mevrouw in het namen lijstje, dit erg vaak en letterlijk neemt. U bent gewaarschuwd, omwille van uw eigen principes.

Mevrouw, Nederland was altijd een zeer tolerant land, maar iemand heeft besloten dat dit niet meer kan en mag. Oké, voor de mensen die die geboren zijn misschien nog wel, maar wat de Boer niet kent, dat vreet hij niet. Wat wil zeggen: vele vinden u eng, maar ik niet.

Ik wens u het allerbeste toe en sta uiteraard open voor eventuele vragen die u heeft.

Mocht u mij willen mailen? De komende twee weken zal ik uw vragen helaas niet kunnen beantwoorden. Ik ga namelijk naar Turkije, voor een welverdiende en spotgoedkope vakantie.

Ga ik een keer een Moskee bezoeken en zal uit beleefdheid gepaste kleding mee nemen. Ondanks dat de reisbureau mevrouw mij vertelde dat dit niet nodig is. Ik begrijp ook dat de excursie met de Bus, en het tijdstip mag ik zelf bepalen, er voor zorgt dat ik bij een echt Turks gezin op bezoek ga. En  een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijg zonder dat ik bij hoef te betalen. Spannend.

Ik lees net, dat ik voor de kleinkinderen voor weinig, kleren en schoenen kan kopen maar wel moet afdingen. Nou, ik ben een echte Hollander, dus dit komt wel goed. En niet te vergeten: 36 televisiezenders middels een schotel, en gratis Wifi en bier. Ik voel me nu al thuis in den vreemde.

Nogmaals, het beste. En iemand zei ooit eens tegen haar verloofde: hij is een beetje dom! Tja, zo zijn de Nederlanders ook, maar het is nog niet echt doorgedrongen vrees ik. Dank voor de opmerkzaamheid en uw tijd.

En succes, met uw baan.

 

Met vriendelijke groet,

De Pluis.