Ik zie oranje gevels. Ik zie een oranje menigte, rondhossend in bijpassende kledij, het geluk straalt van hun gezichten. Ik zie mensen met oranje pruiken, T-shirts, petjes, sjaals. Ik zie slingers en vlaggen in de straten. Overal blije gezichten. Trots ook, dat ‘we’ het toch maar even hebben geflikt. In de super worden de Wuppies weer van zolder gehaald en bij Albert Heijn krijg je bij elke € 15,- een oranje knaagdier. Roy Donders maakt overuren met de productie van juichpak 2.0. De chips- en bierfabrikanten weten van gekkigheid niet hoe te reageren. Bij twee kratjes Heineken, een oranje onderbroek gratis. Compleet met insteekslurf. Bij de plaatselijke super worden de plaatjes, met daarop onze helden, zowat door je strot geduwd.

De prijzen van reclame op tv schieten omhoog. Miljoenen mensen hangen weer aan de buis of volgen alles, met rode kroten van opwinding, via de radio. Wolter Kroes is de eerste die muzikaal inspringt op deze sensatie met ‘Viva Hollandia 6.0’, maar in zijn kielzog volgen velen. Het is feest op de Nederlandse radio. Jack van Gelder is speciaal ingehuurd om nog één keer verslag te doen en dat werpt zijn vruchten af. De horeca maakt droomomzetten die normaal gesproken slechts gehaald worden met carnaval of Koningsdag. In Amsterdam liggen de rondvaartboten reeds klaar. Alle verloven worden bij de politie ingetrokken, want men verwacht een miljoenenpubliek langs de Amsterdamse grachten. Woonbootbezitters wordt geadviseerd om toch vooral hun bezit tijdelijk elders aan te leggen. De Koning oefent zijn toespraak en de prinsesjes zijn thuis gehouden van school. De Koninklijke kleermakers zijn met spoed naar het nederig onderkomen van onze vorst geroepen om het vrouwvolk in het oranje te steken. Van gekkigheid roept Premier Rutte deze dag uit tot een nationale feestdag, “omdat iedereen in de gelegenheid moet zijn om onze helden te eren.”

Even, heel even, dacht ik dat het een droom was. Een soort natte droom, maar dan zonder het natte. Dat ik elk moment wakker kon worden en me zou realiseren dat het onmogelijke echt onmogelijk was gebleken. Maar voor één keer zijn dromen geen bedrog. Het is echt gebeurt, iets wat niemand nog voor mogelijk had gehouden. Dit nieuws gaat de wereld over. Dit wordt zo’n dag van “waar was jij op 1 juni 2016?” Want ‘we’ doen weer mee, ‘we’ kunnen weer met de borst vooruit rondlopen. Het is voor ons een keer geen Game Over, want ‘we’ hebben Polen verslagen. Met 1 tegen 2.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl