Liefde is het meest populaire onderwerp in ons leven.

Over de liefde doen de meest wonderlijke opvattingen en verwachtingen de ronde en er is geen onderwerp waar zoveel over gejokt wordt als over de liefde. Dat komt omdat liefde vaak wordt verward met verliefdheid. En liefde en verliefdheid zijn zeer verschillende grootheden. Het verschil tussen die twee zit kort en goed hier in dat verliefdheid wil krijgen en liefde wil geven. En mijn vermoeden is dat een grondig sociologisch onderzoek zou aantonen dat in 80% van de gevallen waar wij spreken over liefde, wij eigenlijk zouden moeten spreken over verliefdheid, kortom over krijgen.

Wat is Liefde dan ???

Robert Heinlein heeft daar een glashelder antwoord op gegeven. Hij zei dat er sprake is van Liefde wanneer het geluk van je Geliefde een voorwaarde is voor jouw geluk. Dat wil dus zeggen dat als het meisje waar je Echt van houdt jouw beste vriend helemaal ziet zitten, jij je moet gaan inspannen om die twee bij elkaar te brengen. Nou, mooi niet dus. Heinlein lijkt het hier aardig mis te hebben. Maar dat is maar schijn; hij slaat de spijker namelijk precies op de kop.

Liefde is geven zonder vragen

Dat zie je het beste in families en het allerbeste bij beginnende families, bij jonge ouders met hun jonge kinderen, of bij opa’s en oma’s en hun kleinkinderen. Als het kind ziek of zwak is zijn de ouders doodongelukkig en als hij of zij zijn of haar eerste stapjes doet zal iedereen op het werk daar van weten. En zoals kleinkinderen je kunnen vastpakken om je een dikke kus op je wang te geven, daar kan geen vrouw, of man tegen op.

Liefde is dus iets wat je moet doen. Het is niet een mooi en lekker gevoel dat over je heen komt, Liefde moet je maken en er de passende vorm voor zoeken. Dus niet gaan zitten wachten op iemand die jou liefde geeft want dan kun je wachten tot je een ons weegt. And if you can’t be with the one you love, love the one you’re with. Immers, alle liefde die je geeft krijg je terug !

Titus Erzed