Pesten? Bij ons?

Pesten is serious business. Niet alleen verziekt pesten de sfeer en cultuur binnen je bedrijf, het heeft ook gevolgen voor je bedrijfsresultaat. Maar weinig organisaties nemen maatregelen tegen pesten. Veel managers en werknemers denken graag dat pesten bij hen op de werkvloer niet voorkomt. Wel dus!

Willens en wetens

Volwassenen pesten anders dan kinderen. Waar kinderen vaak recht in het gezicht pesten, doen volwassenen dit in het geniep. Ze pesten op een manier die veel minder zichtbaar is, maar wel veel schade aanricht. Ze maken grapjes over een collega bij het koffiezetapparaat, informeren één collega bewust niet over zaken die spelen, sluiten hem of haar buiten, klagen over iemands functioneren of vinden bij voorbaat de ideeën van die ene collega slecht. Misschien is dit gedrag van volwassenen nog wel erger dan pesten door kinderen. Waarom? Het gebeurt willens en wetens. Het is het keer op keer moedwillig onderuit halen van collega’s. De helft van de Nederlandse bedrijven heeft geen beleid om pesten tegen te gaan, bewijst onderzoek van Stichting Pesten op de Werkvloer. Slachtoffers van pesterijen worden vaak bestempeld als overgevoelig en moeten uiteindelijk het veld ruimen of vertrekken ‘vrijwillig’. Daarmee is het pestprobleem echter niet verdwenen. Als het ene slachtoffer weg is, komt er wel weer een nieuw doelwit.

Efficiency en productiviteit

Wat voor bedrijfscultuur heerst er binnen jouw organisatie? Zijn de normen en waarden die je wilt uitdragen daadwerkelijk terug te vinden in de sturing van het management? Organisaties investeren volop in nieuwe methodieken en willen hun efficiency en productiviteit verbeteren. Waarom zijn we wel bereid om hier geld in te stoppen, maar doen we niets aan pesterijen op de werkvloer? Dat slaat nergens op. Zeker niet als je in acht neemt dat gepeste medewerkers belemmerd worden in hun productiviteit en zelfs met een depressie of burn-out in de ziektewet kunnen belanden, zo is gebleken uit onderzoek. Pesten verpest dus niet alleen de bedrijfscultuur, maar ook je bedrijfsresultaat!