Auteur de Pluis

Pietje Bell

Op deze toch wel saaie woensdag namiddag zit ik aan mijn oude, bruine tafel uit te kijken naar de bomen achter mijn huis waar zwermen vogels in, en uitvliegen. Zij zien ze letterlijk vliegen, want volgens mij is hun natuurklok in de war. Te hoge temperaturen, geen koude windvlagen en voedsel in overvloed. Mijn ogen dwalen af richting de vele boeken die om mij heen liggen. Pietje Bell, broederlijk gelegen naast de nieuwe regel, geschreven door Amitai Etzioni.

Nu zal ik u niet lastig vallen met Etzioni, wellicht een andere keer wel. Maar ik wil het met u hebben over Pietje Bell, geschreven door C. van Abkoude onderwijzer in Crooswijk, dat gaat over een Rotterdams straatjochie. Nu loop ik de kans dat een jongere generatie van mijn lezers deze column overslaat, omdat ze waarschijnlijk niet weten wie P. Bell is. Kort dan: Rotterdam, Breestraat, deugniet met het hart op de goede plek. Jeugdpockets en erg spannend. Wat heb ik die pockets achter elkaar uitgelezen.

En ik moest er aan denken toen ik de afgelopen weken, de nieuwsberichten bekeek met betrekking tot allerlei jeugdbendes die in de aandacht staan. Jonge mensen die op jonge leeftijd deugnieten zijn, en later in de echte criminaliteit zich staande weten te houden. Van Pietje Bell, naar weet ik wie.

Ik ken de wijk in Culemborg, die in een kwaad daglicht wordt gebracht. Het was in mijn tijd een volksbuurt, waar de spanningen tussen bewonersgroepen voelbaar waren als ik uit mijn bus stapte. Maar waar ik ook bot ving als ik de Gemeente ook maar iets vroeg om een perspectief te verwezenlijken voor bijvoorbeeld, jongeren. En inmiddels lees en hoor dat het soms behoorlijk uit de hand loopt tussen bevolkingsgroepen, en jongeren hun eigen wereld creëren. Een eigen wereld in een andere wereld, het kan dus waar zijn.

Zelf heb ik nooit problemen ondervonden gedurende mijn werkzaamheden, ook niet in Culemborg. En ondanks dat ik geen socioloog, criminoloog, etc. ben, begrijp ik wel dat als iemand meerdere malen een hulpvraag stelt en er komt zelfs geen antwoord op de vraag, dat je dan uiteindelijk de goden aan het verzoeken bent, En gelooft u mij: van een gevangenisstraf, in zijn algemeenheid dan, wordt niemand beter. Ook geen leden van een jeugdbende.

Ik kijk om mij heen en zie wederom een generatie die in hun eigen taal, om hulp vragen. En wat zijn de antwoorden. Kan niet, mag niet, lukt niet en succes met en in  de toekomst! Je zou zeggen dat er vast een geleerde is die nu opstaat en aan de maatschappij vraagt hoe zouden de jeugdbendes het best te bestrijden zijn? En wat is antwoord vandaag de dag? Kan niet, mag niet, lukt niet en succes met en in de toekomst.

Wedden: over een jaar of vijf wordt alles nog heftiger. De contouren zijn gezet, en de evolutie van de mens kan zijn gang gaan. En op een dergelijk evolutie zit ik niet te wachten.

De Pluis