Struinend door de achtergebleven plastic glazen met feestbier, waarvan je zeker weet dat daarin de 3% alcoholnorm zeker niet wordt overschreden, liep ik richting huis. Koninginnedag 2012 zat er weer op. Het was ouderwets gezellig, een bekende hier, een onbekende daar, en een trein die op tijd reed. En ook keurig stopte bij een rood sein.

 

Terwijl er werd geschaterlacht om de opmerking ‘we gaan coma zuipen’, ter ere van prins Friso, moest ik denken aan onze oud premier Balkenende en zijn normen en waarden. Ik vond de Friso opmerking een duidelijk geval van een norm zonder waarde. Maar tegenwoordig ziet het land waar ik ooit zo trots op was er dus zo uit. Het gebrek aan respect is tegenwoordig meer regel dan uitzondering.

 

Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die verzinnen om de politie tegen te werken tijdens het uitvoeren van hun werk, nog erger is dat met het ambulance personeel. Terwijl je op het randje van de dood bivakkeert, kun je niet worden geholpen omdat er jongetjes van een jaar of 18 zijn die het leuk vinden om de mensen die jouw leven willen redden tegen te werken. Misselijk word ik van zulke figuren, en eigenlijk moeten die stuk voor stuk worden opgesloten voor dood door schuld. En geen gesodemieter met een slechte jeugd of wat dan ook, gewoon tien jaar de gevangenis in met zulke trieste figuren.

 

Zelf ben ik geen fan van onze grootste uitkeringstrekkers die zichzelf het koningshuis noemen, maar buiten dat, moet het eigenlijk verboden worden om zulke Friso-uitspraken te doen. De toespraak van Bea kwam recht uit haar hart, en van mijn kant dus heel veel respect voor hun aanwezigheid in Rhenen en Veenendaal afgelopen maandag. Ondanks hun privésituatie hebben ze ervoor gekozen om voor het volk het feest door te laten gaan. En bij een goed feest hoort een W.C. pot, of je er nou bovenhangt, of er mee gooit, zonder een W.C. is een feest niet compleet.

 

Inmiddels is het Leidsche plein alweer schoongemaakt. Dat was hard werken voor de schoonmakers op dinsdag. En woensdag mochten ze hetzelfde plein wéér schoonmaken omdat er een voetbalclub kampioen geworden was. Het plein stroomde vol met duizenden feestvierende mensen die het plein als een grote vuilnisbelt en W.C. gebruikten, dat hoort nu eenmaal bij een goed feest. Vervolgens was de huldiging pas op donderdag bij de Arena, en wie mogen dat ook alweer gaan schoonmaken? Al met al is het dus niet zo gek dat de schoonmakers staken, ik geef ze groot gelijk. Ze hebben er  met een goede reden schoon genoeg van.

 

Het is komende zondag tien jaar na de moord op Pim, en al met al zijn we met z’n allen alleen maar meer ontspoort. Samen met de NS gaan we te vaak door het rood heen. Hoe zou Nederland eruit hebben gezien met Pim aan het roer? We zullen het helaas nooit weten. Respect voor Pim. Opdat wij niet vergeten. Mocht Volkert vrij komen en aangevallen worden op straat, dan ben ik de gene die het ambulance personeel met opzet gaat hinderen.