Pincode incorrect!

 

Al Pacino staart me kil aan. Geen emotie op zijn gezicht. Dat past ook wel goed bij het voorwerp waar hij op staat. Het is de schermafbeelding van mijn smartphone. Er is denk ik geen gebruiksvoorwerp in de wereld dat een grotere groei heeft meegemaakt de laatste jaren dan de smartphone. We kunnen er niet meer buiten lijkt het wel. Ik ook niet. Elke ochtend kijk ik met mijn slaperige kop op dat ding. Staat er bovenaan het scherm een envelopje…een groen balletje van whatsapp of een M van mijn gmail?

Elke dag weer een verrassing. En als er een van de genoemde symbolen staat dan moet ik die ook direct openen. De smartphone….hij is een deel van ons leven geworden.  Overal waar je kijkt, op je werk, op straat, thuis, hij is er. Altijd bereikbaar zijn en voorzien van internet dus altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via apps als nu.nl en de krantenapps. Contact met je vrienden of collega’s via facebook, twitter.  Nee, het is echt een superhandig ding. Ik zou niet meer zonder kunnen…..of wel? Ja hoor!! Het kan en weet je…..het geeft je rust. Geestelijke rust!

Het overkwam me vorig weekend in België. Een heerlijk zonnetje scheen over het simpele complex bij Westerlo, België. Mijn zoon had er een internationaal voetbaltoernooi. Uiteraard had ik al meerdere keren op mijn phone gekeken. Geen teken van leven uit Nederland. Ik stuurde een sms naar mijn vrouw dat ik genoot van het heerlijke weer en dat alles goed was met haar twee mannen. Niet verzonden….?! Ik had ook geen interneticoontje. Toen realiseerde ik me dat ik in het buitenland was! Nou ja, het was maar een half uurtje rijden vanaf Breda maar het was wel degelijk buitenland. Er ging me iets dagen. Oh ja, ik moest van mijn provider in het buitenland een één voor mijn pincode invoeren of was het nou een nul? Neee,  een één volgens mij. Ik startte mijn phone opnieuw op en deze vroeg: pincode invoeren. Shit….wat was m’n pincode ook alweer..? vijf drie drie vijf…? vijf twee twee vijf…? Ik heb die code zo vaak moeten intoetsen en nu wist ik hem niet meer…. Na twee pogingen pincode incorrect kreeg ik het steeds warmer. Ik had nog één poging gaf de phone aan en anders moest ik de pukcode gaan invoeren. Die had ik uiteraard niet bij me! Ik twijfelde….zal ik stoppen en thuis vanavond de juiste pincode invoeren zonder één of het nog een keer proberen. Het laatste ging eigenlijk vanzelf. Pincode incorrect voer pukcode in gaf het scherm aan. Ik werd gevangen door een gevoel van ongeloof, paniek en berusting. Het is moeilijk uit te leggen hoe dat voelt.

Niet bereikbaar, niet die irritante verslaving om even op dat scherm te kijken of er een sms, app of mail is. Even…..nee gewoon even niet!! Ik liet de smartphone voldaan in mijn broekzak glijden.

Ricardo van der Spek