Zonder de ING App zou ik geen kant op kunnen. De hele dag zou ik bij pinautomaten moeten checken wat mijn saldo is, tenzij ik bij elke aankoop met een notitieblokje en een rekenmachine alles ga staan uitrekenen. Ik zou mezelf moeten opsluiten in mijn huis om het gênante moment van ‘’geen saldo’’ te vermijden. Oké huis is wat overdreven als we praten over een kamer van 16 vierkante meter waar ik 500 euro in de maand voor betaal. Student zijn is zwaar. Het studentenleven vraagt om een hoop avonden brood met omelet en als je geluk hebt een salade met één tomaat die toevallig in de bonus is.

Wanneer ik op een familieverjaardag ben zijn de favoriete vragen: ‘Hoe red je dat toch allemaal? Feestjes, leuke dingen doen met je vriendinnen en ook nog eens huur en eten betalen? Kan je dan wel een fatsoenlijke maaltijd eten of is het iedere avond frituur en pizza?’. Vaak zit er iets cynisch in hun stem wat me laat denken dat terwijl ze die vragen stellen, ze eigenlijk een beetje moeten lachen van binnen. Maar denk maar niet dat mijn oom, die zo’n interesse heeft in mijn voeding, een bijdrage levert aan mijn leven vol frituur en pizza. Nee, als student moet je jezelf zien te redden in de wereld van heerlijke all-you-can-eat-restaurants en leuke feestjes.

Natuurlijk wil ik niet bij de ‘’luie studenten’’ horen, dus ook ik heb een bijbaan. En hoewel je met een bijbaan iets bij zou moeten verdienen, zie ik er weinig van terug op mijn rekening. Het is zelfs zo erg dat ik mezelf er op betrap dat ik iedere 24e van de maand een gat in de lucht spring als mijn ‘’andere salaris’’ gestort is, of te wel, studiefinanciering. Ik werk er hard voor, ga zeker twee dagen in de week naar school en zit de rest van de tijd thuis naar Netflix te kijken terwijl ik ondertussen een verslag in elkaar frutsel.

Buiten de huur en de leuke uitjes om, hebben we het nog niet eens over boodschappen gehad. Soms droom ik over mijn moeder die met de kar door de supermarkt rijdt en dat ik al het lekkers wat ik zie in de kar gooi. Natuurlijk hoef ik in die droom mijn pinpas niet uit mijn portemonnee te trekken. Wanneer ik mijn ogen open doe en besef dat het een droom was, zie ik dat het al bijna acht uur in de avond is en ik nog niet heb gegeten. Het eerste wat ik doe is naar de ING App gaan om mijn saldo te checken. Vervolgens staar ik met een leeg hoofd naar mijn scherm en stort wat geld van mijn ‘’spaarrekening’’ naar mijn betaal rekening. Ik sjok naar de Albert Heijn om die ene pizza te halen die 1+1 gratis is. Nu weet ik in ieder geval zeker dat ik morgen ook een fatsoenlijke maaltijd heb.