Auteur de Pluis

Politiek en de rechterlijke macht

De Pluis is in zijn jonge jaren, een fervent beoefenaar geweest van Karate. Full contact, om de kenners onder mijn lezers te informeren. Ik rookte niet, alcohol was mij vreemd en ik was eenvoudigweg zeer fanatiek. Ik draaide wedstrijden, ging op trainingskampen en leefde zoals het de sport betaamde.

Ik zal u besparen hoe ik nu leef (en denk) maar ik bracht van de week vier dozen met oud papier naar beneden, kreeg spontane hartkloppingen en zag voor het even, allemaal kleine sterretjes. Inderdaad, mijn lichamelijke conditie is niet meer wat het geweest is, wat ongetwijfeld komt door de as zendmast die ze achter in mijn Gemeente tuin willen ingraven.

Maar goed. Jonge jaren en fanatisme daar had ik het over. Eén van factoren in die sportieve tijd was, dat het woord van een leraar, een wedstrijdleider of een mede sporter met een “hogere” band nooit in twijfel getrokken werd. Ik nam hun oordeel altijd aan voor de waarheid, zonder twijfel en morren mijnerzijds.

Nu wil ik u niet overhalen om e.o.a sport te gaan beoefen, of uw dagelijkse borrel naar de eeuwige jachtvelden te wensen. Absoluut niet, maar……..

Nu lees en hoor ik nagenoeg dagelijks, de discussie over die idioot die Pim F. wel naar de eeuwige jachtvelden gestuurd heeft. Wel verlof, geen verlof, een beetje verlof en weet ik veel wat nog meer. Nu ben ik bij bepaalde onderwerpen een Dombo eerste klas, maar volgens mij hebben wij in dit land een rechterlijke macht, die over sommige dingen beslist met het wetboek onder de oksel (keer wat anders als een blinddoek, en is meer van deze tijd bedacht ik me net).

Maar ik hoor en lees nu dat de Politici zich op voorhand gaan bemoeien met Rechterlijke overdenkingen en zelf alvast een oordeel vellen voor het oog, van voornamelijk de camera. Hatseflats. Als we nu met z’n allen afgesproken hebben dat we een Rechter hebben die uniek is, hou dan op met dat stemmetjes-winnen-gedrag. Gewoon niet doen.

De rechter spreekt een oordeel uit, en niemand anders. Dat ze het weleens helemaal bij het verkeerde eind hebben, vind ik ook. Maar als het oordeel uitgesproken is, en niet vooraf! Anders, tja? Dan moet ik een cursusje Meneer de Rechter gaan doen. Mmm, zwarte toga, dikke auto, euries in overvloed en een beetje stoer doen.

Nee, geintje. Ik wil blijven zeuren dat vind ik leuk. En dat doe ik zonder politieke ambities en een vette wachtgeldregeling, Mmm, politicus effe denken!

De Pluis