De laatste dagen van het politieke landschap zijn erg interessant. Twee gedreven jonge politieke honden, Diederik en Marc, houden van doorpakken. De oude politieke garde, onder leiding van Hans Wiegel en zijn horde, houden niet van grote veranderingen. Laat staan dat er iets verandert in het land. Alles bij het oude laten. Dat is het beste. Vooral voor zichzelf.
Marc doet voorkomen dat niemand er voor of achteruit gaat. Diederik vertelt hetzelfde maar op een linkse manier.
De stille boodschap is heel simpel: het gaat slechter met Nederland dan ooit. Alleen wij beseffen dat nog niet helemaal.  En dus is het laatste sociale middel van stal gehaald om de al die bezuinigingen een legitiem karakter te geven: nivelleren en salaris-gebonden-zorgpremie.

Dat een heleboel mensen teveel hypotheekrente betalen vinden ze niet erg, maar nu er meer aan de zorgpremie overgemaakt moet worden staan een aantal lieden op hun achterste benen. Vooral het journaille van de gezond verstand krant draait op volle toeren. Aangespoord door dit rechtse geluid gaan de televisie journalisten daarin mee. Aangevoerd door Ferry M van het NOS journaal: niet luisteren naar wat de ander zegt, maar zijn eigen gelijk halen.

Nieuwsuur vrijdag 2 november. Ferry ‘live’ met Marc Rutte over zijn uitlegavondje aan VVD-leden.

F: Meneer Rutte zo direct hebben wij de heer Samsom live in de uitzending, heeft u een boodschap aan hem
M: Ik heb geen boodschap aan de heer Samsom, ons verhaal is hetzelfde
F: dus u heeft in het geheel geen boodschap aan de heer Samsom
M: ???
F: het is dus zijn probleem!
M: ik. euh..

Of: hoe maak ik stemming Ferry!

Dat onze welvaartstaat onder druk staat is al jaren bekend. Het ging goed met Nederland, alleen ietsje minder, wist Kees de Kort (beursanalist, commentator bij BNR Radio) te vertellen. Hij wist twee jaar al te melden dat het toen alleen maar het begin was.
En nu zijn de rapen gaar. Het kon niet uitblijven. De wellust van de bankiers, brokers, tussenpersonen en de graai-cultuur eindigde in de huidige crisis. Of het nu banken, huizen, rente, krediet crisis heet maakt nu niets meer uit. De wellust van de gewone burger, geil op weer een LED televisie, een nieuwe appel ei foon, de derde vakantie naar graai paradijs Turkije moest ook eindig zijn. En die eindigheid is nu gekomen.
Met de extra bijdrage aan de almaar duurder wordende zorg is het teken, het ultieme signaal dat dit land aan het eind van de mogelijkheden zit om ergens op te bezuinigen. Immers de hypotheek rente aftrek is een onbespreekbaar onderwerp. Okay, een korting van wel nul komma vijf procent zit in het vooruitzicht. Tjonge!

Nu is het een mooie tijd: de generatie kloof in optima forma: de oude politiek versus de nieuwe politiek. De nieuwe media versus de heersende politiek. De nieuwe media, met zijn Twitter, Facebook en Internet, waar alles wat er maar gebeurd nieuws is, tegen de politiek van de twee jonge mannen die met ‘passie’ het pas opgerichte casco huis genaamd ‘regeerakkoord’ vorm gaan geven. Moeten wij deze mannen de kans gunnen? Wij die verantwoordelijk zijn voor het huidige kabinet? De huidige staat van de maatschappij? De maatschappij dat zijn wij zelf. Zijn wij hard op weg het Griekenland van het noorden te worden? Staan wij volgend jaar rond november wederom een vakje rood te maken in een bedompt kieslokaal? Zijn dit de vragen die de gemiddelde burger bezig houdt?

Nee.

Wint Ajax de volgende wedstrijd? Hoe vaak moet Sjors uit GTST verkracht worden om tot het besef te komen dat Bing op sterven ligt? Zal boer Ruud voor Yvon kiezen, uiteindelijk? Wanneer zal Prem onder de tafel kruipen bij Matthijs en hem datgene geven waar wij allemaal op wachten? Rijdt mijn trein morgen op tijd?

Dat zijn de vragen die de landgenoten bezig houden.