“Hallo, Nederlanders?” De vraagsteller komt me vaag bekend voor. Maar ik ben op mijn hoede. Een paar jaar geleden heeft een simpel “Ja” op die vraag mij bijna een Time-Share villa opgeleverd. Dus antwoord ik wat voorzichtig “Ja, dat klopt”. Ik laat wel meteen merken dat ik niet zit te wachten op snelle verkooppraatjes.

“Mag ik mij eerst even voorstellen? Mij naam is Thijs Zeeman.”
“Ah, van die goedkope textielzaak?”
“Eh, nee, van het SBS6 programma ‘Red mijn vakantie’.”
“Dus we hebben geen gratis setje handdoeken gewonnen?”
“Nee meneer, wij zijn hier om u te helpen met uw vakantieproblemen.”
“Oh, maar wij hebben geen vakantieproblemen.”
“‘U bent hier toch op vakantie?”
“Eh… ja.”
“En u verblijft in een accommodatie?”
“Nee, wij slapen op het strand.”
“Echt waar?”
“Nee natuurlijk niet. Maar zoals mijn leraar altijd zei; ‘op een domme vraag krijg je een dom antwoord’.”
“Oh, ha,ha,ha… ja, erg grappig. Mag ik vragen waar u verblijft?”
“Ja hoor, dat mag u.”
……………………. “Oh, ja, ha,ha,ha… ik snap hem.”
“‘Mooi, mogen wij dan nu alstublieft verder?”
“Maar u heeft toch wel problemen?”
“‘Met u? Absoluut.”
“Nee, met uw accommodatie.”
“Nee hoor, wij hebben het prima naar ons zin.”
“Is het niet vuil?”
“Nee, eerlijk gezegd hebben wij nog nooit zo’n schone accommodatie getroffen.”
“Maar het eten dan. Het eten is niet zoals thuis natuurlijk.”
“Nee, logisch, we zijn ook niet thuis.”
“Het eten is te koud, te gaar, vies, eenzijdig?”
“Nee, nee, nee en nee. Er is helemaal niets mis met het eten.”
“Heeft u dan in ieder geval geluidsoverlast?”
“Onze accommodatie is heerlijk rustig gelegen.”
“Maar er moet iets mis zijn.”
“Waarom?”
“Als er niets mis is, dan kunnen wij uw vakantie niet redden.”
“Het spijt me heel erg meneer… eh… wat was uw naam ook al weer?”
“Zeeman, Thijs Zeeman.”
“Het spijt me heel erg meneer Zeeman, maar alles is echt naar wens.”
“Kunt u dan misschien net doen alsof er wel iets mis is?”
“Waarom zouden wij dat doen?”
“Dan kunnen wij uw vakantie redden en regelen wij voor u, als dank, een luxer onderkomen. Kijk, ik zal heel eerlijk zijn, in de meeste accommodaties is helemaal niets mis. Op de tv ziet het er wel uit alsof er een beer is klaargekomen in de douchecabine, maar iedere huisvrouw weet dat het gewoon sporen van kalk zijn. En ingezoomde beelden van stofvlokken, vieze toiletten en dergelijke, hebben wij natuurlijk in ons archief zitten. Mijn collega test het eten, maar een te warme salade heeft eerst een half uur de lamp van de camera er overheen gehad, en te koud vlees laten wij even afkoelen tot het de door ons gewenste temperatuur heeft bereikt. Het leukste zijn de geteste zwembaden. Mijn collega heeft er de ballen verstand van, maar een beetje slap gelul over Ph-waardes en te laag chloorgehalte doet veel, want wie heeft er in Nederland nou een zwembad? De jongeren werken maar wat graag mee met ons stukje toneelspel, want zij boeken een rothut in een achterbuurt en komen onder dreiging van onze camera’s ineens in een vier sterren hotel. Zal ik mijn collega dan maar even bij u langs sturen? Zit ook u morgen met zijn allen all-Inclusive.”
“Nee, dat doen we niet. We zitten in een klein familiecomplex en die mensen zijn reuze aardig. Daarbij komt dat ik het niet echt netjes vind hoe u hardwerkende ondernemers duppeert, puur voor een paar kijkcijfers. Om met de woorden van uw collega in het kwaad, meneer Rob Geus te spreken; Daar word ik niet vrolijk van.”
“Ik begrijp uw weerstand, maar kunt u dan alstublieft heel goed nadenken of er misschien toch niet iets mis is?”
“Ja, nu ik zo nadenk, inderdaad, er is iets verschrikkelijk mis.”
“Ziet u wel. Maar maakt u zich niet druk, wij redden uw vakantie. Vertelt u mij, wat is er mis?”
“Nou, wij worden al de hele vakantie lastig gevallen door allerlei irritante mensen van het televisie programma ‘Red mijn vakantie’ met de vraag of ze onze vakantie mogen redden. U kunt onze, en vele andere vakanties, redden, door uw programma te laten fuseren met een andere SBS6 programma, ‘Opgelicht in het buitenland’.”

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl