Oude afleveringen van All Stars zijn weer op de buis. Al 84 keer herhaald, maar dat maakt mij niks uit. Ik geniet van de voetbalavonturen van een zooitje ongeregeld. Een neger, verdwaasde student, homo, notoire vreemdganger, uitkeringstrekker en een mislukte bollenboer voetballen iedere zondag met elkaar. Ze maken ruzie, hebben verdriet en lachen met elkaar. Ondanks alle verschillen, andere achtergronden en afwijkingen weten ze 1 ding zeker. Dat samen niet alleen is. Geleerd van hun voetbalvader Meeuwsen.

Samen is wat DENK ook zegt te willen. Nieuwe en oude Nederlanders gebroederlijk en gelijk. Daar kan je niet tegen zijn toch? En toch voelt het voor mij niet zo bij mevrouw Simons en de heer Kuzu.

Mijn complimenten voor de politieke trucjes die ze al hebben laten zien. Mooie volzinnen rollen bij DWDD makkelijk uit hun mond. Er wordt ook antwoord gegeven op vragen die niet zijn gesteld en lastige vragen worden ontweken door deze terug te leggen bij Matthijs. Dit terwijl DENK schittert door afwezigheid bij een cruciaal debat in hun eigen Tweede kamer. Maar mediageil mogen we Sylvana niet noemen…

In de NRC las ik een paar programmapunten van DENK. In iedere stad een arbeidsmigranten monument en een racismeregister is wat ze willen. Ook mogen we geen allochtoon meer zeggen. Nou nou. Daar hebben ze vast lang over nagedacht!

Voor de uitdagingen in onze multiculturele samenleving helpen nog een monument en nog een register niet. Samen betekent luisteren naar de ander, open staan voor ideeën van anderen en hulp vragen als je het nodig hebt. Nee, wat jullie doen is een paar standpunten De Wereld Draait Door in slingeren en genieten van de aandacht. Zit jullie zelf benoemde achterban daarop te wachten ? Lost het wat op?

Terwijl ik de TV aanzet voor weer een aflevering van mijn voetbalvrienden zie ik mijn dochters en andere buurtkinderen voetballen met een nieuw vriendje. Gevlucht uit Syrië woont hij sinds deze week met zijn ouders tegenover ons.  Verschillende kleuren en talen spelen geen rol. Ze hebben plezier en rode wangen. All Stars in het echt. Dat is voor mij samen.

Sport en kinderen kunnen verbroederen. Mevrouw Simons en heer Kuzu dat gaat u niet lukken. Denk daar maar  samen over na!