Scheiden en dan, communicatie via kinderen?

 

Geoorloofd? Om na de scheiding te communiceren via kinderen omdat we als volwassenen teveel bezig zijn met onze eigen emotie? Nee natuurlijk niet! Het kan toch niet zo zijn dat wanneer wij als volwassenen teveel gevoelens niet kunnen verwerken/plaatsen, dat het kind dan maar een stap meer moet doen? Is het nodig dat het kind als mediator fungeert tussen zijn beide ouders waaruit hij/zij toch al niet wil kiezen, want beide is je moeder of je vader.

De meeste onnozele dingen worden via de kinderen gecommuniceerd. Als voorbeeld: Wij zouden nog een fietsband moeten vergoeden aan de ex-partner van mijn man. De kinderen hebben dit inmiddels al meerdere keren te horen gekregen, dat hun vader nog steeds de fietsband niet heeft vergoed aan de moeder en dat zij daardoor nog iets tegoed heeft van hem.

Wat vergeten wordt in deze langslepende affaire, is dat zijzelf vergeten is om te melden dat ze kosten heeft gemaakt voor de fietsband. Daar wij poging doen om niet te communiceren via de kinderen, leeft zij nog steeds met de grote irritatie dat de fietsband nooit vergoed is aan de moeder.

De fietsband blijft onbetaald, zolang als wij niet van haarzelf te horen krijgen dat wij haar iets verschuldigd zijn. Als wij haar de fietsband vergoeden tonen wij daarmee ook nog eens aan dat het blijkbaar geoorloofd is om via de kinderen te communiceren, omdat je als ouder meent het niet meer te kunnen of te willen.

Gelukkig is de fietsband een voorbeeld van iets relatief onbelangrijks maar helaas gaat het met een heleboel zaken op deze wijze, belangrijk en onbelangrijk.

Wanneer wij iets hebben wat gecommuniceerd moet worden dan doen wij dat bij voorkeur per sms of per e-mail. Dat geeft de ander tijd om er over na te denken en daarmee voorkomen we in de meeste gevallen dat er door een impulsieve reactie, onenigheid ontstaat.

Dit brengt rust in de communicatie, dat onderdrukt de negatieve gevoelens en geeft de mogelijkheid om woorden drie maal af te wegen voordat je op verzenden drukt. Dit om te voorkomen dat wij onnodig irritatie brengen in een situatie die al moeilijk genoeg is.

Het kind moet namelijk niet kind van de rekening worden!