Ik merk dat ik steeds meer op mijn vader ga lijken. Als ik hem ophaalde met Oud en Nieuw, zorgde ik sowieso dat de zaterdageditie van de krant aanwezig was en de afstand-bediening. Mijn vader was namelijk de onbetwiste wereldkampoen van het zappen.

Behalve als er Duitse showprogramma’s te zien, en te horen waren. U begrijpt dat ik een aantal jaren in plaats van het oer Hollandse zuip en ruzie gebruik, loempia’s heb staan bakken met op de achtergrond een gezellig Duits muziekje. Meestal met liefde, kan ik u vertellen!

Maar goed, het eeuwenoude verhaal is weer van kracht. Een zoon die steeds meer op zijn vader gaat lijken.

Zes uur geef ik de drie honden eten, zeven uur zap ik naar de Amsterdamse bezorgdienst (DWDD), om vervolgens de afwas te doen. Om acht uur zap ik naar een journaal mevrouw of meneer, die mij verteld wat ik moet gaan geloven. Tot een uur of negen, omdat ik de documentaire van Sinan wil zen.

Excuus, één wereldse zaak wil ik u niet onthouden. Monsieur Baudet, die op één of andere slinkse wijze politicus van het jaar geworden is. Ik neem aan dat het panel bedoelde: de meest spraakmakende politicus van het jaar!

Maar ere wie ere toekomt. Monsieur, heeft prima ingespeeld op de ideologie binnen delen van de Nederlandse samenleving en de conflicten die er zijn.

Nou ja samenleving? Nederland bestaat volgens mij uit het meervoud van het woord samenleving. Samenlevingen, is wat mij betreft een passender woord. !

Rond de klok van negen zit ik op de grond met de honden om mij heen. De tijd vliegt voorbij, en deel twee van de documentaire IS ten einde. Een hondenpoot maakt mij “ wakker “. Het is tijd voor de laatste plas en poep ronde, tempo!

Buiten ben ik nog niet teruggekeerd op aarde. Ik heb drie kwartier zitten kijken naar de vreselijke effecten door conflicten,van ideologie, onbereikbare machtsposities en verdeeldheid.

Zelf ga ik binnenkort wederom meemaken hoe diepgeworteld de getoonde ideologie ook hier, zich genesteld heeft. Hoe meedogenloos een samenleving naar een andere samenleving kijkt, acteert en ageert. De hulpeloosheid van hulpverleners ga zien. Die door bezuinigingen en top-down kletskoek verhalen niet dat kunnen doen, wat ze eigenlijk heel graag willen doen! En de effecten ga meemaken van een omdraaiende, dove en slechtziende Politieke clan en delen van de “ andere” samenleving.

Sinan, wat een documentaire heb je me laten zien. En wat zullen velen gezapt hebben, omdat ze het niet wilde zien?

De kranten heb je vanochtend niet gehaald. Logisch, want je moest het opnemen tegen een bedelend glazen huis, een paar schietpartijen, kerstmarkten en Heleen van Royen met haar gigolo! Je was schijnbaar niet hot genoeg!

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het maken van een oprechte documentaire en eenzaamheid, nauw met elkaar verbonden zijn.

 

Ik ben weer terug, en geef de honden een stukje kaas. Tien minuten later slapen ze al. Knorrend, ergens in de woonkamer. Ik steek een peuk op, en hoor op de achtergrond een dame kwebbelen over volwassenen en kinder-Kerst-trauma’s. Code rood, stel ik voor.

Zouden er volwassenen en kinderen ergens anders in wereld ook trauma’s opgelopen hebben? Welterusten, het wordt het lange nacht.

 

 

PS;

ik lees net dat de woorden: gratis, porno en ongeluk, heel goed scoren in Nederland. Doe je voordeel er mee. Mocht je weer een documentaire gaan maken en de volgende dag op de voorpagina terecht willen komen. Geen dank, zo ben ik ook. Zucht…..