Op zaterdagochtend werk ik altijd bij de Albert Heijn op de delicatessenafdeling. We noemen het eigenlijk ‘delicatessen’ omdat dit een mooi woord is, maar wij zijn gewoon afdeling die de versere kaas en worst hebben dan de voorverpakte producten die in de winkel liggen. Het management noemt ons het visitekaartje van het filiaal; we staan dan ook in het midden en kunnen de hele winkel overzien. We hebben een hoedje op en een schort aan voor de hygiëne. Nu ik erover nadenk ziet het er ook wel professioneel uit. Er komen dan ook geregeld klanten naar ons toe met de vraag of we ook dingen weten over de rest van de producten uit de winkel, en waar deze precies liggen.

 

Het is zaterdag 30 augustus. Een vrouw met een rode hoed en een gele jas komt naar me toe en vraagt mij waar de mascarpone ligt. Ik loop, zoals het moet, met haar mee naar de mascarpone. In mijn ooghoek zie ik iets waar van verbazing mijn mond van open valt: KRUIDNOTEN!!!!! Schappen vol, vooral op plaatsen waar je het lekker makkelijk mee pakt. Al lust je geen kruidnoten, dan worden er wel kruidnoten gemaakt met de smaak die het alsnog lekker maakt: kruidnoten zonder chocolade, met chocolade, yoghurtkruidnoten, kruidnoten met karamel, met truffel en ga zo maar door. Het is toch te gek voor woorden?! Ik bedoel, ik vind ze erg lekker, maar het lijkt wel of ze ieder jaar eerder te koop zijn; het is nog geeneens september!

 

In Nederland heeft 13% van de jongeren overgewicht, maar Sinterklaas komt elk jaar eerder. De marsepein en taaitaai vliegen al over de toonbanken. Nu beschuldig ik de jeugd die teveel eet, maar de volwassenen zijn degenen die het aanschaffen, terwijl onder hen 48% is die overgewicht heeft. In een stukje marsepein zitten 110 kilocalorieën en voor een bakje pepernoten moet je al 5 kilometer hardlopen om ze te verbranden! Dit is te vergelijken met een belegde boterham. Laten we nou gewoon massaal, met zijn allen, gewoon pas chocoladeletters en pepernoten gaan eten op 15 november, de dag dat Sinterklaas in Nederland komt. Dat zouden toch heel wat calorieën schelen. Tenslotte krijgen we ook geen extra pietengym op school.