Gek eigenlijk, de meeste mensen weten wel zo ongeveer welke spullen zich wààr in hun huis bevinden. Iedereen heeft zo z’n vaste plekje voor plakband, z’n sleutels, de hondenriem en niet te vergeten de afstandbediening.

Soms schiet er zomaar iets in je gedachten, waarvan je weet waar het ligt.. maar niet eens weet wat je daar op dat moment mee zou moeten. Zoals je cursusboeken van die opleiding welke je nooit hebt afgemaakt. Waarvan je dacht: ach, laat ik ze toch nog maar even bewaren, misschien pak ik het wel een keer weer op.. (ooit)
Of de krant die je bewaarde van de geboortedag van je kinderen.

Maar tegelijkertijd kun je je ineens suf zoeken naar iets waavan je dàcht dat je het ergens had neergelegd, maar niet kunt vinden. Pas gekochte aanstekers, of dat pakje A4-enveloppen. Terwijl je toch ècht zeker weet dat je dat recent nog meegenomen hebt uit de winkel!

Mensen verzamelen een hoop spullen om zich heen. 
Pas als je je huis wilt gaan veranderen, besef je dat je bepaalde spullen bewaart zonder te weten waarom. Dingen zijn in onbruik geraakt (oude cassettebandjes) en toch wil je die -nog steeds- niet weggooien. Want ze herinneren je aan dat ène vriendje, die met veel liefde een verzameling nummers voor je had opgenomen. 
(waarmee hij eigenlijk mee wilde zeggen hoe gek hij op je was..)
En jij het met dezelfde vertedering in je handen houdt als toen. Of die band waar je helemaal lyrisch van was, maar de muziek nooit op internet terug hebt kunnen vinden.

Of wat dacht je van die kabeltjes en handleidingen van apparaten waarvan je niet eens weet of ze misschien nog ergens op zolder liggen? En waarom heb ik die dan niet bij elkaar gehouden? 

Als we zouden moeten vluchten, van de ene dag op de andere, vanwege een plotselinge ramp of dreigend gevaar.. dan zouden we die al die spullen zonder nadenken in een oogwenk achterlaten. Dan stellen we prioriteiten in wat waarachtig en belangrijk en noodzakelijk is voor dat moment. 

Hoeveel gezinnen zouden hun huis en haard, het bestaan dat ze hadden opgebouwd.. al hebben moeten verlaten  – door de eeuwen heen? Zonder te weten waar het ze naar toe zou leiden? 
Ofdat ze uberhaupt in staat zullen zijn ergens opnieuw een plek te vinden om te kunnen leven?

Ze een dak boven hun hoofd vinden, voedsel en vervolgens voortgaan met wat de mens eigen is.. namelijk leven bij alledag en het verzamelen van spullen die je nodig hebt (eetgerei, huisraad) en veel-en-veel later ook spulletjes die je vooral niet nodig hebt maar jouw plek tot jouw plek maken).

Ruilen?