Anno 2013 zie ik een kort filmpje op het videokanaal dat Youtube heet. Ik zie een paar jongens van Marokkaanse afkomst tegen hun scooter en fiets geleund staan praten. Ze spreken een soort Nederlands dat vermengd is met onder andere Marokkaans. Wat ik er van begrijp is dat zij zich beklagen over de aanwezigheid van Poolse werknemers in ons land. Poolse werknemers die niet veel loon vragen, en al het werk ‘afnemen’ van de andere mensen in Nederland die ook geld moeten verdienen. Een schande, dat is het.

Op de middelbare beroepsopleiding waar ik een tijdje les heb gegeven, had ik te maken met een klas die de richting Ondernemer volgde. Naar mijn mening is het bijna onmogelijk om dat te kunnen leren – ondernemersbloed heb je of je hebt het niet. Ik vroeg de aanwezige, voornamelijk mannelijke, klas op een dag het volgende: wie van jullie heeft er naast de opleiding al een bijbaan of misschien zelfs een eigen bedrijfje? Een vraag die me toch gerechtvaardigd leek, aangezien ik te maken had met 19 tot 20-jarige jonge mannen die tenslotte Ondernemer wilden worden. Van de 24 leerlingen staken er twee hun hand op. De één was aspergesteker in het weekend, de ander werkte in een kas als bijverdienste. De twee werden smakelijk uitgelachen door de overige 22 mannen. Mijn bange vermoeden werd bevestigd. De reacties waren toch vooral: mijn vader heeft een bedrijf en dat ga ik overnemen, dus ik hoef eigenlijk niet eens dat diploma te halen. (Buiten, voor de deur van de school, stond een glimmende blauwe BMW cabrio – van een leerling, gekregen van vader) Dat ze niet in staat zouden zijn het werk van hun secretaresse te beoordelen, leek hen ook geen noemenswaardig probleem. Die secretaresse moest gewoon een goede opleiding hebben gehad en dat zou dan wel goed zitten. Dat er jongens in de klas zaten die werkelijk hun handen vuil maakten in de aarde, dat was hoe dan ook ronduit belachelijk.

Op de basisschool vraag ik leerlingen ook naar hun toekomstbeeld. Wat wil jij worden, hoe denk je dat het eruit zal zien, wat wordt je beroep? Dan hoor ik toch vooral ‘iets met computers’, ‘iets op een kantoor’, en ‘iets met een stoere auto van de zaak’. Niemand die er zelfs maar aan denkt timmerman, metselaar of schilder te worden. Kom op zeg, we gaan onze handen niet vuil maken….

Dus. Hoe moet dat dan, over twintig jaar? Wie bouwt er dan de huizen die door goed opgeleide architecten en ontwerpers vanachter hun bureau bedacht zijn? Wie gaan er dan voor zorgen dat er riolering aangelegd wordt?

Waarschijnlijk niet de Marokkaanse jongens, en waarschijnlijk ook niet de ondernemerszonen. Alle kinderen studeren door, volgen opleidingen tot iets dat niets met vuile handen te maken heeft. Maar dan mogen we ook niet zeuren als er Oostblokkers met werkhanden zonder zeuren en hard werkend hun intrede doen. Dat ze onze taal niet spreken en graag aan Bacchus offeren, dat is een andere zaak. Maar onze stoere jongens zijn geen haar beter.