Studeren in het buitenland. Wie wil dat nou niet zou ik zeggen, maar toch zijn er een heleboel scholieren die gezellig bij de pap en de mam blijven wonen. Lekker makkelijk. Nee, voor mij is er een hele wereld buiten dit kleine kikkerland en ik ben er helemaal klaar voor om deze te gaan ontdekken.

 

Het eerste waar je aan denkt als je het hebt over studeren in het buitenland, is dat het heel veel geld kost. Zeker, dat is waar! Het is niet voor iedereen weggelegd, maar als je een paar dingen goed uitzoekt is het zeker al een stuk minder duur dan je in het begin zou denken. Ik zeg minder duur, want goedkoop zal het nooit worden. Tenzij je naar Duitsland gaat, want onze Ooster-buren hebben hun onderwijsfinanciën helemaal tip top op orde. Maar het is zeker eens waard om naar te kijken. Studeren wordt de komende tijd alleen nog maar duurder en wat maakt het dan nog uit of je in Amsterdam studeert of in Parijs?

 

Het tweede waar je aan denkt als je het hebt over studeren in het buitenland, is het te bang zijn om out of the box the denken. Iedereen blijft maar veilig in Nederland. Dat is lekker makkelijk en natuurlijk ook minder gedoe. Maar wat als ik je zeg dat je vanuit Maastricht sneller in Londen bent, dan in Groningen? En dat een vliegticket vaak wel meer dan de helft goedkoper is dan een treinkaartje? Ik ben laatst voor 9 euro naar Londen gevlogen  vanaf Maastricht Airport terwijl mijn reis van Heerlen naar Maastricht bijna 8 euro was?!

 

Het zou heel goed voor de economie zijn als meer mensen naar het buitenland gaan. Studenten zullen meer kennis opdoen en beter in talen worden. Ook worden er zo meer internationale contacten gelegd.

 

Anyway, we leven in 2013! Iedereen moet internationaler gaan denken! We hebben tegenwoordig skype en vliegtuigen dus familie kun je in no time weer zien. De wereld wordt steeds kleiner. Ik denk dat als je iets wilt bereiken in je leven, je wat meer out of the box moet denken. Iedereen vindt het super vet dat ik in Engeland ga studeren, en iedereen is jaloers! Waarom doen ze het dan zelf niet? Gewoon om dat ze te bang zijn.