Elke vrijdagavond en zaterdagavond zijn ze weer op tv, de talentenjachten. We allemaal in de ban van Martijn Krabbé, Robert ten Brink, Gerard Joling en alle andere enthousiaste presentatoren. Wanneer de ene talentenjacht afgelopen is, begint de andere alweer! Krijgen we er niet genoeg van?

Talentenjachten

Voor de mensen die niet weten wat een talentenjacht is (kan ik me haast niet voorstellen)  leg ik het even kort uit. Een talentenjacht is een TV-programma waarbij mensen uit het hele land die de illusie hebben dat ze kunnen zingen, of andere zogenaamde talenten denken te hebben, bijeen geroepen worden en voor de jury hun trucje mogen laten zien, zodat wij kunnen genieten van het bijna altijd positieve commentaar en de afgang van kansloze gedesillusioneerde deelnemers.

Leuk?

Natuurlijk, het kan best leuk zijn. Sommige deelnemers kunnen écht zingen en zien er ook toevallig nog leuk uit en komen daardoor ver in het programma. Maar nu worden we doodgegooid met de ene talentenjacht na de andere, en verdienen de producenten steeds meer en meer, en het resultaat is dat we na twee jaar geen idee meer hebben wie nu eigenlijk de winnaar van de desbetreffende talentenjacht was.

Social media en wurgcontracten

De social media ontploft wanneer er een uitslag is waar het grote publiek het niet mee eens is. Vorig jaar werd The Voice of Holland-deelneemster Jennifer Ewbank zelfs de dood gewenst door jaloerse mensen die om aandacht smeekten. Hoe diep kunnen mensen zinken, het is ‘maar’ een talentenjacht?

De social media kan ook positief voor iemand uitpakken. Bijvoorbeeld voor Paul Turner, de finalist van talentenjacht The Voice of Holland, met een zangstem die minder zuiver bereik had dan die van Bassie. Nederland vond hem ‘grappig’ en daarom stemde men op deze man. Waar gaat het dan eigenlijk om? De seksuele geaardheid en het gedrag van de deelnemers, of de werkelijke zangstem? Blijkbaar het eerste. De media blaast alles ontzettend op zodat je het bijna wel leuk móet vinden.

Voordat deelnemers mee mogen doen moeten ze een contract tekenen met talloze kleine lettertjes en voorwaarden. Uiteindelijk wanneer ze ver gekomen zijn, mogen ze helemaal niets meer en krijgen ze slechts een paar procent van wat ze verdienen. Natuurlijk, dit was hun eigen keuze, maar de producenten verdienen er goud mee.

Illusie

Doordat mensen als Paul Turner ten koste van betere zangers en zangeressen ver komen in het programma, wekt het steeds meer de illusie bij mensen op dat ze kunnen zingen en ver kunnen komen zolang ze maar gek doen. Daardoor worden de talentenjachten in stand gehouden en vermindert de kwaliteit elke keer weer. Hebben wij normale Nederlanders eindelijk niet eens genoeg van het gekrijs op tv met het commentaar ‘dat je goed kunt zingen en star-quality hebt’? Het commentaar komt vrijwel altijd op hetzelfde neer, en dat houdt de illusie in stand.

Dan kijk je toch gewoon niet?

Natuurlijk, dan kijk je toch gewoon niet. Maar mede door deze talentenjachten wordt er geïnvesteerd in de foute onderdelen van televisie en verslechtert de kwaliteit van de muziek, en uiteindelijk ook ons zelfbeeld. Wanneer kunnen we de tv weer eens aanzetten zonder dat we bang hoeven te zijn meegesleept te worden in de commerciële draaikolk van de talentenjachten?

http://plazilla.com/talentenjachten-we-hebben-er-genoeg-van