Dit is een wijze les aan de taalpuristen die vrezen dat hun prachtige Nederlands over een paar jaar niet meer bestaat.

Lieve taalzifters, jullie hoeven echt niet bang te zijn! Jullie hoeven niet bang te zijn dat wij ons niet meer kunnen onderscheiden omdat we straks geen eigen taal meer hebben. Jullie hoeven niet bang te zijn dat we straks geen Nederlands meer spreken. Jullie hoeven niet bang te zijn dat het Nederlands zo direct onze moedertaal niet meer is. Maar je moet wel meegaan met de tijd. Ook jullie willen toch dat wij als klein landje met ons hoofd boven water blijven? Als wij geen Engels willen spreken, dan laten degenen die dit wel doen ons verdrinken.

Na de tweede wereldoorlog is Engels dé taal geworden van vele internationale organisaties. Als klein landje zijn wij toch één van de groten op dit terrein. We zijn invloedrijk en hebben inspraak. En is dát niet wat jullie ook willen, woordenvitters? Voor de internationalisering van bedrijven is het wel zo handig als iedereen elkaar kan verstaan. Eén taal dus! Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen en daarom krijgen kinderen op de basisschool al Engelse les. Op de middelbare scholen is Engels een verplicht eindexamenvak en op de universiteit zijn de studieboeken nog amper in het Nederlands verkrijgbaar.

Niet alleen in de businesswereld wordt Engels gesproken mijn beste taalzuiveraars, maar in elke themagroep zijn er wel anglicismen te vinden. Wanneer mijn vriend met zijn vrienden op de bank voetbal kijkt, hoor je: “Nee ref, dat zie je niet goed! Dat is een penalty, geen corner!” Naast sport, heb je de mode. Je broek is niet alleen in de uitverkoop, maar ook in de sale. En dan heb ik het nog niet gehad over de computer, het online zijn en het uploaden van foto’s. Wil je echt alleen het Nederlands behouden, dan krijg je zoiets: Mijn rekenaar is op het net om foto’s te verzenden. Dat klinkt toch niet?!

Ook bij de jeugd is het Engelse taalgebruik ontzettend chil en cool. En, beste taalhervormers, de media blijft niet achter. In de huidige krantenkoppen wordt extra kracht bijgezet door hippe Engelse termen. In de tv-gids vind je So You Think You Can Dance, AVRO junior dance, Beat the best en ga zo maar door. Ik denk juist dat het beheersen van twee talen je sterker maakt. Buiten het feit dat The Voice een geweldig concept is én bedacht door Nederlanders, zou het nooit worden overgenomen door andere landen wanneer het ‘de stem’ had geheten.