Ik heb me toch laten verleiden om een stukje over het Sinterklaasfeest te schrijven. Ik wilde er eigenlijk niet aan beginnen, want ik vind al de ophef over zo’n ouderwetse traditie, ongelooflijk irritant!! En mijn mening hierover verkondigen kan best nog risicovol zijn in deze tijd, haha, maar het is maar één mening denk ik dan, dus het zal wel meevallen allemaal.

Ik heb er zelf nooit echt iets aan gevonden. Aan het hele Sinterklaasfeest niet. Zulke geweldige kadootjes kregen we niet vroeger en ik kan me niet herinneren ooit geloofd te hebben dat die vent, genaamd Sinterklaas, echt was.
Dat betekent dus, dat ik en waarschijnlijk veel mensen met mij, zo klein waren, dat we gewoon vergeten zijn hoe het echt was. Het verhaal dat je echt geloofde! Het verhaal waarin Zwarte Piet een schoorsteenveger was en het hulpje van Sinterklaas, de vreemde,  op een soort kardinaal lijkende afgod, die ons elk jaar kado’s bracht!

Ik herinner me die vent dus alleen met zo’n lelijke, vieze opgeplakte baard. Ik zag de lijmresten nog zitten als ik op schoot moest en ook het bruine haar, aan de achterkant, dat onder zijn te kleine, grijze pruik vandaan kwam. De Pieten hadden vervaagde rode lippenstift op en hun polsen waren wit, dat zag je, als de mouwen van hun iets te kleine jasjes, een beetje opstroopten. Ontzettend nep dus en alleen als je ze niet doodeng vond zag je dat allemaal natuurlijk. Dus met weinig genomen moeite, qua verkleden en schminken, geloofde toch nog minstens driekwart van de klas, vol overtuiging,  in Sinterklaas en zwarte Piet.

Uit angst! Omdat het pak slaag met de roe en het mee naar Spanje moeten in de zak, zwaarder wogen dan hoe ze er uiteindelijk uitzagen. Ik geloofde in ieder geval al snel niet meer.

En dan wat anders…wie kan mij trouwens garanderen dat niet minimaal 30% van de Sinterklazen, of Pieten, op zn minst niet regelmatig pedofiele gedachtes had of heeft? Misschien is het mijn verziekte geest hoor, maar het speelt soms toch door mijn hoofd als ik de Sint een kind bij zich hoor roepen en hij dan met zijn neppe, verzwaarde stem zegt; “Zo, kom jij maar even bij Sinterklaas op schoot. Dan zullen we eens even in het grote boek kijken of jij nog stout bent geweest!”
“Brrr!”,  pervers klinkt me dat in de oren, als ik er te lang over nadenk.
Ook het idee dat het allemaal gewoon één grote leugen is, spreekt me absoluut niet aan en zeker niet nu ik ‘de ouder’ ben die de leugen dus in ere moet houden!
Maar uiteindelijk gaat de hele discussie van nu, daar niet om.
Het gaat nu om racisme! Ons Sinterklaasfeest is racistisch!
En is,  al bijna twee jaar, bijna iedereen in ons kleine land aan het ouwehoeren over een traditioneel kinderfeest.

Het begon doordat zo’n Amerikaanse, rijke en natuurlijk volgens Amerikaanse normen en waarden, perfecte dame er problemen mee had. Ze vond het een achterlijk en uitermate racistisch feest!
Èn omdat onze politici, zo niet de helft van de Nederlanders, nogal geil worden van Amerika, daardoor als een  loopse teef achter t zogenaamde ‘voorbeeldland’ aanlopen, daarbij ook nog eens alles wat ze dààr doen, hier willen nastreven, had de Amerikaanse dame dus maar een klein voorzetje nodig.  Een klein voorzetje om het Sinterklaasfeest in twijfel te trekken en de ‘Zwarte Pieten discussie’ te starten!
Maar het Sinterklaasfeest werd, tot aan die voorzet, helemaal niet als een racistisch feest gezien! Niet door de bevolking in ons eigen multiculturele land. Niet door welk gekleurd of ongekleurd medemens dan ook hier in Nederland…gewoon niet door niemand!!
Het Sinterklaasfeest was en is, een feest vòòr en van onze kinderen!

Natuurlijk kloppen er dingen niet aan het feest.
Kom op, hebben schoorsteenvegers gouden oorringen? Of gekleurde pakjes aan? En is ‘hulpje’ of  ‘knecht’ ook niet een beetje minderwaardig?? En zo’n, in en in, witte Sint met een soort priesterkleding, in combinatie met kinderen op schoot nemen kan toch ook niet meer in deze tijd?? (Ja, ja, dat punt zit me nou eenmaal hoog).
Mijn mening is, dat, dat soort gewoontes best aangepast kunnen worden.
Maar de oorspronkelijke bedoeling van het Sinterklaasfeest is niet discriminerend. En het is ook absoluut niet racistisch door de ogen van onze kinderen, omdat kinderen niet eens weten wat dat betekent!
Juìst omdat het een kinderfeest is, kàn en màg iedereen eraan meedoen! Is iedereen bij dit feest gelijk, want het gaat niet om ongelijkheid. Het gaat om lief zijn voor elkaar, over kadootjes geven en krijgen en elkaar verwennen! Het gaat over samen liedjes zingen en over goed zijn voor anderen en geen verschil maken! Eigenlijk is het, als je het door kinderogen ziet, een superfeest! En dàt in ons kleine en onbenullige land.
Het land, dat in Amerika, waar de ‘dame’ vandaan kwam die dit begon, zwaar onbekend en vooral ook niet interessant is! Een land, dat nu, door één zo’n dame, helemaal op z’n kop staat!

Ik vind het erg! Ik vind het heel erg, want het feest is eigenlijk zo ontzettend onbelangrijk! Het komt elke dag in het journaal en staat elke dag in de kranten. Waarom? Er gebeuren zoveel andere, veel belangrijkere dingen om ons heen!
Ik vind dat we ons druk moeten maken om die dingen.
Om mensen die, met hun hele gezin, in ons land, in de opvang zitten, omdat ze niet meer rond kunnen komen. Mensen die hier dood gaan, doordat ze de medicijnen die ze nodig hebben niet kunnen betalen, of gewoon niet genoeg verzekerd zijn, omdat het niet te betalen is.  Of om hoe we met onze ouderen omgaan, ouderen die ons en dit land gemaakt hebben, ze zitten nu weg te kwijnen. Om alle werkelozen, chronisch zieken,  of alle dieren die we als grof vuil behandelen. En dan ook nog om alles wat er buiten Nederland gebeurt, geloof en geld en ziektes waardoor wij hier, in ons kleine land, ook nog eens extra bedreigd worden!
De lijst is eigenlijk eindeloos en de onderwerpen die erop staan, zijn stuk voor stuk veel meer discussie en vooral aktie waard!

Dus alsjeblieft, laten we ons niet nog eens tien jaar druk maken om zo’n onbelangrijk Sinterklaasfeestje! Hou erover op en vier een mooi feest! Met z’n allen! Niet die stompzinnige kreten roepen naar elkaar, kreten die er niks mee te maken hebben, bijvoorbeeld dat mensen moeten oprotten naar hun eigen land.
Schaam je! Wat doe jij als je het ergens anders beter kan hebben, voor jezelf en je gezin? Juist! Dan ga je ergens anders naartoe als je dat kan! En als het hier zo doorgaat, breekt die tijd voor iedereen nog eens aan.  Dus doe normaal en hang niet zo aan zo’n onbelangrijk ouderwets feest!
Maak gewoon lekker groene, gele, blauwe, rood gestippelde, paars gestreepte en ‘wat voor kleur, of smaak dan ook’ Pieten!
Maak leuke,  bij deze tijd passende, nieuwe liedjes, in plaats van die ouderwetse meuk!  We hebben tekstschrijvers en muzikanten genoeg die zonder baan zitten. Maak er ‘een feest voor iedereen’  van en vier dat we als mensen blij zijn met elkaar en met onze kinderen en dat we een plekje mogen hebben op deze, vooral door onszelf verziekte aardkloot! (Dat hebben we dan wèl gemeen.) Kost het meer moeite,  als we dat doen in plaats van schelden op elkaar en elkaar kwetsen?!!

Ik weet in ieder geval zeker,  dat het voor onze kinderen helemaal niks uitmaakt! Zij zijn, dit ‘Zwarte Pieten drama’, als ze onze leeftijd hebben al lang en breed vergeten! En weten niet beter dan wat ze van ons hebben meegekregen. Dus wat let het ons, volwassenen, om wat meer liefde en respect en saamhorigheid en kleur mee te geven in plaats van haat en nijd!

Of weet je wat??
Draai het gewoon maar  om. Kijk naar je kinderen en leer van hun! Zij kunnen het namelijk allemaal nog van nature, hartstikke mooi! En wij hoeven er dan eigenlijk alleen maar voor te zorgen dat ze dàt niet vergeten!!

Misschien is deze discussie dan nog ergens goed voor en is het Sinterklaasfeest uiteindelijk toch belangrijker dan ik dacht!

Love&Respect!

K’tje Rebel