Geheel zonder al te veel kennis van de gang van zaken op dit mooie eiland schrijf ik het volgende. Heb in 10 jaar geleden een jaartje op het mooie eiland mogen wonen en werken en heb sinds dien het eiland elk jaar een aantal maal met heel veel plezier mogen bezoeken. Het eiland is als thuis komen op vakantie voor me en ik kan er perfect relaxen wat gezien mijn drukke leven heerlijk is.

 

Wat ik echter niet snap is dat er niemand op het eiland schijnt te beseffen dat het eiland alleen maar achteruit holt op de manier waarop het de afgelopen tijd bestuurd wordt. Het begon natuurlijk al met het referendum waar de bevolking van Curaçao democratisch gekozen heeft om los te komen van Nederland en een eigen land te willen zijn. In mijn optiek totaal niet verstandig en deze weg moet echt terug gedraaid worden. Een eiland met 150.000 inwoners kan geen land zijn. Daar zijn de financiële middelen en de bestuurlijke middelen niet aanwezig. Curaçao is een stad en zou zo dan ook bestuurd moeten worden. Een stad in provincie die de Antillen heet in een land wat Nederland heet.

 

Het is niet mogelijke om alle land faciliteiten zoals een voltallige regering met bekwame bestuurders, minimaal 5 ministers en ministeries, centrale bank, buitenlandse zaken, douane, politie, en pensioenvoorzieningen als land in te richten. Het is niet mogelijke deze zaken zo te regelen dat Curaçao en de mensen er beter van worden nu en in de toekomst. Dit is alleen mogelijk indien het centrale geregeld wordt via Nederland en de lokale zaken op het eiland zelf.

 

Je moet de mensen perspectief kunnen bieden zodat het eiland door de mensen van Curaçao zelf opgebouwd kan gaan worden.

 

Neem nu het onderwijs, waarom niet via Nederland laten lopen, een goed uitwisselingsprogramma zodat Antilliaanse studenten net zo veel rechten, plichten en middelen hebben als de Nederlandse studenten. Infrastructuur en oudere zorg idem.

 

Voor zo snel mogelijk de Euro in, weg met de centrale bank een veel rustiger vaarwater binnen het land Nederland. Laat het lokale ambtenaren pensioenfonds opgaan in het Nederlandse. Laat Nederland de belastinginning regelen en hef lokaal alleen nog maar de lokale stadsbelasting en toeristen belasting.

 

Lokaal moet de focus liggen in hoe maak in Curaçao zo aantrekkelijke mogelijk voor mijn eigen mensen en voor de toeristen die zo veel geld naar ons mooie Eiland brengen. Hato moet beter bereikbaar zijn en gaan voldoen aan alle wettelijke verplichtingen om te kunnen opereren als een  geweldig eerste visite kaartje van Curaçao. Zorg voor veel meer Milieuvriendelijke energie voorziening op het eiland. Ik weet zeker dat Nederland Curaçao gaat steunen met kennis voor het uitdenken van betere energie voorzieningen via zon, wind en de zee.  Dit zou gesteund moeten worden door nieuwe innovatieve methodes om zout water om te zetten in zoetwater. Dit brengt veel werkgelegenheid met zich mee brengen en is goed voor het eiland en de mensen. De isla moet aangepakt worden maar ik ben er zeker van dat dit kan. Of aanpakken en het beter maken voor het milieu of er mee stoppen. Een beslissing laat al veel te lang op zich wachten!

 

Als ik nu een Amstel Bright drink staat er op geschreven dat het gebrouwd is na Caribisch recept. Dit zou ik vreselijk vinden als ik hier zou wonen. Het moet gewoon weer hier gemaakt worden! Concurrent nummer 1 van een Corona worden in de hele wereld! Een geweldig export product van het eiland worden! Laat mij  1 middag met de directie van Heineken om tafel is ze zijn om.

 

Zaken als de Amstel Bright wielerrace, North Sea jazz, Heineken regatta geven het eiland een enorm positieve impuls en dit zou verder uitgebouwd moeten worden. Een groot high tech conferentie centrum zou het eiland op de kaart kunnen zetten als de plaats om en een zeer aangename maar ook goede conferentie te organiseren. Het grootste pokertoernooi in Zuid en midden Amerika zie ik daar al helemaal voor gebruikt worden.

 

Ook gezondheidsklinieken, gesponsord door Nederlandse zorgverzekeraars zouden een enorme toekomst kunnen hebben op het eiland alsmede een antistress centrum voor mensen met een burnout. Weet zeker dat er studies te vinden zijn dat een herstel hier veel effectiever (sneller) gaat dan in het drukke Nederland.

 

Noem maar op! De mogelijkheden voor dit eiland zijn zo enorm dat ik er als ik dit schrijf weer helemaal blij van wordt. Maar alleen als het eiland een stad is binnen een provincie van Nederland. Met goede landbestuurders in Nederland en goede lokale bestuurders op het eiland.

 

Wie doet er mee?