Het is donderdagochtend. Ik begin mijn dag met een ochtendritueel, die er naarmate de jaren verstreken, steevast is ingeslepen. Ik zet koffie, -niet zomaar koffie-, Douwe Egberts koffie. Een oer-Hollandsch product. Ik rook ondertussen een sigaret. Als gevolg van het jarenlange kettingroken voelt mijn keel bij de eerste sigaret aan als de buitenkant van een jute zak. Je kent het wel, zo’n zak waarin Zwarte Piet zijn pepernoten bewaart. Enfin, na dit ritueel komt in Verstappen-vaart mijn drol aankakken. Ik ga zitten en neem rustig de tijd het ochtendnieuws te lezen.

Gruwel taferelen komen langzaam boven drijven op het scherm van mijn smartphone. Parijs, een staking die uitloopt op een burgeroorlog; Palestina, Israël, het kalifaat, geen Nederland op het EK (dit is allang bekend, maar het doet nog steeds zeer als ik eraan denk) en tot slot: ‘Donny Bonsink’ (Donny wie?). Ik zal het u uitleggen. Donny Bonsink (Donny Morero op sociale media) is de oprichter van Facebookpagina’s als: ‘PVV-aanhangers’ en ‘Nederland mijn Vaderland’. Een paar Facebookpagina’s met bij elkaar ongeveer 295.000 liefhebbers van het moderne Sinterklaasfeest, neonazi’s, idealisten. Kortom in mijn ogen allemaal burgers met het intellect van de door mij eerdergenoemde drol. Tevens gepercipieerde racisten die ze het stemrecht zouden moeten ontnemen. Donny is eveneens de marketingstrateeg achter het Facebookevenement: ‘Uitzwaaidag Sylvana Simons’.

Nou wil ik allereerst duidelijk maken dat ik Sylvana Simons niet steun in haar gedachtegangen, maar dat ik het wel waardeer dat Sylvana in staat is om in gedegen Nederlandse taal haar mening te ventileren. Sylvana zaait geen haat, Sylvana is het ergens niet mee eens en beargumenteert waarom ze het daar niet mee eens is. Donny daarentegen zaait middels eerdergenoemde Facebookpagina’s haat. Hij drijft een kloof. Niet zozeer tussen allochtonen en autochtonen, maar tussen weldenkend Nederland en een grote meute burgers die geloven in een door meneer Wilders en consorten aangepraat ideaalbeeld van  hoe Nederland zou kunnen zijn. Oftewel; alle allochtonen, paarse Pieten, gele Pieten, rode Pieten en elk ander soort Piet afwijkend van de traditionele Zwarte Piet, het land uit.

Ik hou van Nederland, maar meer nog, ik hou van liefde. Ik roep niet op tot haat jegens Donny. Donny is een volger. Ik roep op tot bijscholing en handhaving van artikel  1 uit de Grondwet, kortom geen discriminatie. Misschien ben ik te goedgelovig door te denken dat ons kikkerland te redden valt. Of misschien heb ik zelf wel een afwijkend ideaalbeeld, maar ik heb in elk geval geprobeerd om de liefde over te brengen, middels datgene wat ons allemaal verbindt: taal.