Soms mis ik het wel hoor. Die vader tot zoon gesprekken. Het zijn altijd van die lekkere tijddoders. Gisteren moest ik ineens weer aan je denken, doordat ik een afbeelding van Adam en Eva zag. Je weet wel God, dat zijn die eerste twee die jij geschapen hebt. Ik snapte niet helemaal waarom Adam en Eva navels hebben. Want als je de eerste bent, vanwaar dan die navel? En die vijgenbladen. Je schept twee mensen, die zich dan voor elkaar schamen? Vervolgens schep je hele negerstammen die de godganse dag in hun blote plasser lopen.

Nu ik je toch aan de lijn heb, waarom al die shit in de wereld? Oorlog, vluchtelingen, armoede, moord, ziektes. Waar heb je het zo druk mee God? Niet met het oplossen van alle ellende. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Sla die bestseller van je open en op elke willekeurige bladzijde kan een kreupele spontaan weer lopen, een blinde zien en kom je ook nog met een super truc door je zoon over water te laten lopen. Wat ik sowieso knap vind met die gaten in zijn voeten. Schijnbaar heb je gewoon een bizar gevoel voor humor. In dat geval stel ik voor dat ze jou in het vervolg de oudejaarsconference laten doen.

Je groupies niet even een klein beetje helpen, maar wel verlangen dat ze massaal in een steenkoude kerk ga zitten. De wereld schep je in een dag of zes, maar een centrale verwarming plaatsen in een kerk is dan ineens erg lastig? En dan die banken God. Uit het jaar nul. Net als je zoon overigens. Die banken zijn zo hard, dat je na een dagje kerk de eerste veertien dagen loopt als een pinguïn. Vervolgens laat je jouw schapen onduidelijke liedjes zingen terwijl ze moeten gaan staan en zitten, staan, zitten, staan, zitten. Als je dat van boven aanschouwd moet je toch wel bloed piesen van het lachen God?

Tot overmaat van ramp wordt er aan het einde van de rit ook nog een gort droge, ver over de datum zijnde, hostie achter in je keel gepropt, waarbij het te veel moeite is om een klein slokje van die rode wijn te geven, zodat dat ding niet de hele nacht in je keel blijft hangen. Of is dat juist je bedoeling? Een soort vergeetmenietje?

Nou God, het was weer gezellig, maar ik ga hangen. Moeten we vaker doen, even lekker bijkletsen.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl