Ik kan bijna niet wachten. Dit wordt weer zo’n moment van “waar was jij op 14 april 2016, om 21.30 uur?” Twee minuten te laat komt het kale hoofd van John van den Heuvel in beeld. Twee weken lang heeft hij ons voorgehouden dat we het vandaag gaan horen. Joran van der Sloot gaat alles vertellen. De dappere journalist gaat eerst flink aan de zuurstof. Want de gevangenis ligt op meer dan 5.000 meter hoogte. En je wilt als journalist natuurlijk niet ineens een appelflauwte krijgen voor de miljoenen kijkbuiskindertjes die gespannen zitten te wachten op oom John. Als een ware James Bond smokkelt hij ook nog een verborgen camera mee de gevangenis in. Spannende televisie gegarandeerd.

Daar is Joran de Verschrikkelijke. Hij kijkt met een krankzinnige blik in de camera. Gewoon eng hoe hij meteen doet denken aan Charles Manson. Naast hem zit een persiflage van een mooie vrouw. Ik kan er niets aan doen, maar ik zit de hele tijd te wachten tot ze haar panfluit te voorschijn haalt en ons gaat verblijden met een vrolijk Indiaans deuntje. Ze hebben samen een dochtertje. Jammer dat zo’n kwal het recht heeft zich voort te planten.

Joran gaat er goed voor zitten, laat eerst vol trots zijn litteken zien van de aanslag op zijn leven en begint te vertellen. Nu gaat het gebeuren. Nu gaat hij vertellen wat er in die nacht van 30 mei 2005 precies is gebeurt met Natalee Holloway. Helaas. Hij heeft nog geen twee woorden gezegd, of de spanning zakt in als een goedkope pudding. Hij wil alles wel vertellen, maar dan alleen voor een berg geld en overplaatsing naar een Nederlandse cel. Over de moord op Stephany Flores, toevallig ook op 30 mei, maar dan in 2010, zegt hij tussen twee happen lucht door dat hij, stoned als een garnaal, dacht dat ze van de FBI was.

Ik heb het volgehouden om tot het einde naar dit gezwam te kijken. En dat is een prestatie van formaat. Ik vraag me nog steeds af wie nu precies wie in de maling heeft genomen. Joran, die de journalist naar zijn cel heeft gelokt met lulverhalen, of toch John van den Heuvel, die, publieksgeil als hij is, het nog steeds niet kan verkroppen dat ene de Vries al in 2008 een volledige bekentenis van deze pathologische leugenaar op beeld had. Van der Sloot moet nog 24 jaar zitten. Maar nog 24 jaar van dit soort geleuter trek ik echt niet.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl