Het is een regel binnen Noord Korea: Er mag geen andere religie gevolgd/gehoorzaamd/gezaaid worden dan die van Kim Jong Un.

Zo werd Jeffrey Fowle (56) eerder dit jaar opgepakt in Noord Korea omdat hij een Bijbel achter zou hebben gelaten in een nachtclub. Volgens zijn advocaat zou Fowle op vakantie zijn in Noord Korea. Nou zijn er voor mij een aantal vraagtekens te plaatsen bij deze vreemde situatie.

Ten eerste: wat doet een Amerikaan op vakantie in Noord Korea?

Aangezien elke Amerikaan de situatie tussen beide landen kent, vind ik de keuze voor het land lichtelijk vreemd. Het is nou ook niet het land waar je voor de ultieme relax vakantie heen gaat om lekker op het strandje te liggen, want voordat je een oogje dicht hebt gedaan vliegt er je een raket om het hoofd. Daarnaast is het klimaat ook niet erg warm.

Ten tweede: Waarom zou je een bijbel achterlaten in een nachtclub?

Als je dan een bijbel achterlaat doe dat dan op een school of een plein waar veel mensen komen. Wanneer ik mezelf moet verplaatsen naar een nachtclub en ik zou een bijbel vinden. Was het eerste wat in me op zou komen zou zijn: ben ik echt zó dronken? Daarna zou ik die bijbel waarschijnlijk in de vuilnisbak smijten, ja. want. ik ben niet gelovig maar respecteer die mensen toevallig wél. In tegenstelling tot een andere ‘autistische’ staatsleider.

Ten derde: Wat doet een 56 jarige Amerikaan in een (Noord Koreaanse) nachtclub?

Eigenlijk heb ik hier niets over te zeggen en staar ik alleen maar voor me uit en probeer me een 56 jarige man in een nachtclub voor te stellen, maar.. tevergeefs.. het lukt me niet.

Oh, toch wel. Heel misschien dan. Opeens krijg ik een beeld:

Een 56 jarige compleet dronken en dol gesnoven Amerikaan die eindelijk bij zijn burgerlijke leven weg is, én waarbij zijn vrouw vlak voor vertrek toch nog een schattig bijbeltje bij zijn rugtas in propte.

Waarbij hij die nacht dacht, flikker op met die bijbel ik stop met dat geloof.. ik geloof in mezelf. Helaas liep het faliekant de mist in, en eindigde hij in een Noord Koreaanse cel. Nu hij inmiddels vrij is gelaten en terug is in Amerika, heeft hij zijn vrouw verteld hem niet op te wachten bij het vliegveld, zodat hij nog even snel een nieuw bijbeltje kon kopen.