Onder de vluchtelingen die naar Duitsland komen blijken meer jihadisten te zitten dan verwacht. Het wordt alsmaar moeilijker voor veiligheidsdiensten om mogelijke terroristen, die onder de stroom immigranten zitten, te identificeren. Uit een rapport van het ministerie Veiligheid en Justitie blijkt dat de controle waaraan asielzoekers die naar Nederland komen worden onderworpen niet veel voor stelt. Onderzoek naar de inhoud van mobiele telefoons is sterk onder de maat waardoor terroristen zomaar in asielzoekerscentra kunnen belanden.

     Mobiele telefoons van migranten bevatten namelijk informatie over de route die zij hebben afgelegd en ook over hun identiteit is veel informatie te vinden. Als daar dus meer naar gekeken zou worden dan zou de politie veel makkelijker kunnen achterhalen of het verhaal klopt wat migranten vertellen over hun reis naar Nederland. Veiligheidsdiensten in Duitsland kregen volgens de NOZ melding van 369 mogelijke jihadisten, ‘vermomd’ als vluchteling en onderzocht in totaal veertig migranten die naar Duitsland kwamen sinds het begin van de huidige migratiestroom. Naar aanleiding van 250 meldingen onderzocht de federale Duitse politie tot februari dit jaar slechts 22 migranten. De Duitse federale politie kampt met problemen met het identificeren van vluchtelingen want de helft heeft geen paspoort bij zich. “de situatie in Duitsland blijft erg bedreigend,” zei het Bundeskriminalambt.

     Beveiligers hebben in hun werk te maken met een tegenstander. Een tegenstander die goed is voorbereid, geoefend en gemotiveerd. Om deze dreiging te kunnen weerstaan zullen ook onze beveiligers ten aanzien van hun taak en opdracht goed voorbereid moeten zijn. Hierin laat ook de politie steken vallen als het gaat om ‘profiling’. Tijdens de controle wordt er maar nauwelijks gekeken of migranten zich verdacht gedragen.

     Veiligheid en Justitie meldt dat door de vele fouten, de overheid geen zicht heeft op de stroom migranten. Tot welke problemen dit kan leiden blijkt in Duitsland waar het aantal jihadistenverdachten veel hoger blijkt te zijn dan gedacht. Volgens Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, is er geen bewijs dat terroristen met de asielstroom meereizen, maar er zijn wel signalen dat terreurgroepen zoals IS de migrantenstroom-route willen gebruiken om strijders naar Europa te sturen.

     In propagandastukken beweert Islamitische Staat dat het gelukt is om meer dan 4000 strijders binnen de grenzen van Europa te hebben gesmokkeld. Zo zijn ook twee van de terroristen die meewerkten aan de aanslagen in Parijs vermomd als vluchteling Frankrijk binnen gekomen.

     Op 11 maart 2016 heeft de Europese Raad overeenstemming bereikt over een aanvullende richtlijn terrorismebestrijding: het doel van de richtlijn is voorbereidende handelingen, zoals het volgen van een terroristische training en het uitreizen met terroristische doeleinden, strafbaar te maken. Ook het geven van hulp bij voorbereidende handelingen en financiering van terrorisme worden strafbaar.

     Sinds mei 2016 heeft Europol de mogelijkheid terreurpropaganda snel van Internet te verwijderen. Het aantal Syriëgangers dat terugkeert naar Nederland, is bovendien toegenomen. Ruim twintig personen met of zonder strijdervaring zijn weer terug in Nederland.