Op de tv kijk ik naar een programma over vegetarisch koken. Voor mij belangwekkend omdat ik geen vlees eet. Niet uit pricipiele overwegingen maar gewoon omdat ik het niet lust . De vent die het presenteert is doende met een paar onbespoten rietstengels en vertelt onderhand op zijn gemak dat je in de tuin wel eens rietsoorten tegenkomt die je anders nooit ziet. ‘Je kunt uren naar het groeiproces kijken,’zegt hij enthousiast.

Hij bezit de kromme rug van iemand die louter uit meditatieve overwegingen zich wekelijks laat beranselen met een tweezijdig rol prikkeldraad. De man lijkt mij zo’n man die dagelijks met een bakfiets de deuren langsgaat met een berg namaak rookworsten. En dat je dan gratis zo’n rookworst mag proeven. Jouw gehik en gerochel na een hap ziet hij aan voor instemming en als dank krijg je een fotoboek van gelaagd ongeblust pleepapier met tekeningen van al zijn andere nepproducten. Het is ook zo’n man die je fietsend in de Italiaanse binnenlanden aantreft op zoek naar de ingegroeide teennagels van een pijnappelboom en naar beschimmelde ,door de zon verbrande, dadels. Als Jehovagetuige zou hij het ook heel goed doen trouwens.


Maar zonder gekheid. Op vegetarisch koken rust nog steeds een taboe. Geen mens die begrijpt dat je liever de voorkeur geeft aan gestampte brandnetel op bassis van doorregende zonnebloemstengels dan je met volle overgave te storten op een halfdoorbakken biefstuk van een volwassen reebok. Mensen vragen mij wel eens waarom ik WEL wodka drink terwijl ik GEEN vlees eet.
Je komt ze tegen, ik zweer het. Daarom ben ik benieuwd naar de kijkcijfers van die man op tv die nu als een gek een emmer met gestolde bramenmoes ronddraait om de moes te ‘wekken.’ Daarbij staat hij te jodelen en te springen alsof hij met zijn voeten op een hete bakplaat staat.


Hoe dan ook; voor diegenen die zich even los kunnen maken van hun met groeihormonen gevulde pekingeend het volgende vegetarische gerecht: Brandnetelrolletjes met geitenkaas:

UIT HET GROOT MACRO-CHAOTISCH KOOKBOEK VAN PACO
Ingrediënten: 1 bos grote brandnetels, 100 gram doorgelegen geitenkaas, 2 theelepels strichnine, 1 theelepel peterselie, 2 eetlepels verse pepermunt, olijfolie, cocktailprikkers -voor vier personen
Bereiding: Was de brandnetels en verwijder de uiteinden. Snijd de brandnetels in de lengte in dunne plakken van ongeveer 0,5 cm. Bestrijk de plakken aan beide kanten met olijfolie en rooster aan beide zijden in een goed warme grillpan. Prak de geitenkaas fijn met een vork of als dat beter uitkomt met een strijkstok van gemengd notenhout en meng deze met de in kleine stukje geknipte pepermunt, peterselie en honing. Schep het kaasmengsel over de brandnetelrepen en rol deze op. Steek de rolletjes vast met een cocktailprikker.Haal ze door de strichnine en serveer het geheel biddend tot God.

Eet Smakelijk.