We zijn allemaal enkel mensen, iets dat ik nog wel eens wil vergeten. Eén van de voorwaarden van het menselijk zijn is dat niemand perfect is. Bij streven naar perfectie hoort vooruitgang en bij vooruitgang hoort volgens een hoop mensen de goede voornemens. Die eerste van januari is een dag van omslag. Spontaan pakken een hoop mensen de verwaterde sport weer op, (niet te verwarren met watersport) om dat bier- of muffinbuikje weer eens weg te werken. Vanaf één januari zitten de sportscholen vol goede voornemers die op één februari of één maart allemaal weer thuis zitten achter de TV. Soms met blessure maar meestal uit verwatering. Het blijkt namelijk niet zo makkelijk om een patroon te veranderen.

Stoppen met roken is ook zo’n clichématig iets in het nieuwe jaar. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er komend jaar het elektrische roken verkiezen boven de ouderwetse verbranding van een kankerstick. Voor de mensen die over gaan, let wel op dat de kinderen niet de cartridges leeg drinken, gezien ze daar direct een nicotine vergiftiging van krijgen. Ik heb trouwens nog steeds geen goed onderbouwde mening weten te maken over dit waterdamp alternatief. Bovenstaand kan ik niet als een tegenargument gebruiken, dat is een beetje het zelfde als een inkt cartridge leeg drinken. Daar is het niet voor gemaakt.

Niet meer schelden, minder TV en meer boek, gezonder eten of leven, de droom realiseren of juist systematisch eerder naar bed gaan. Het nieuwe jaar bied nieuwe kansen, laten we daar gebruik van maken.

Scheur je eens los van de gewoonte. Begin vandaag met je goede voornemens. Waarom wachten tot het nieuwe jaar, alsof het een nieuw begin zal zijn? Je verleden los laten kan vandaag ook. Verbeteren had gisteren ook gemogen. Waarom deze heilige dag, die één januari om je leven te verbeteren? Het is nooit te vroeg of te laat om je leven in je eigen handen te nemen.

Mocht deze datum toch heilig zijn als excuus om alles over een andere boeg te gooien, moet je jezelf vooral niet door mij laten tegen houden. Maar hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk je doel weet te realiseren? Het klinkt als zo’n lange en saaie vergadering waar niemand eigenlijk op zit te wachten. Hoe beoordeel ik dit? Vrij simpel, had je het echt willen veranderen zou dit vast al gebeurd zijn. Tijdens zulke vergaderingen worden vaak via de SMART methode afspraken gemaakt.

  • Specifiek; Is de doelstelling eenduidig?
  • Meetbaar; Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
  • Acceptabel; Is deze acceptabel voor de doelgroep en/of management?
  • Realistisch; Is het doel haalbaar?
  • Tijdgebonden; Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?
Aldus wikipedia.
Omdat veranderingen niet zo makkelijk blijken als de voornemens suggereren, is dit misschien wel een handige oplossing voor de mensen die werkelijk iets veranderen willen. Het mooie van SMART is trouwens dat het niet één januari gebonden is. Het kan elke dag van elk jaar worden gebruikt. Behalve op 30 februari trouwens, zoals vele andere dingen.
Ik heb dit jaar geen goede voornemens trouwens. Al een tijd geleden is door mij het besluit genomen dat ik prima tevreden ben met wie ik ben. Ik ben niet perfect, verre van zelfs, maar ik heb mijn zaakjes wel op orde. Ik denk dat het belangrijkste is dat je aan het einde van de dag in de spiegel kan kijken zonder schaamte, en schaamte is iets wat anderen je aanpraten.
-VLH