Verdraagzaamheid. Kleuters wordt het geleerd in een K3 liedje:

Van Afrika tot in Amerika
Van op de Himalaya tot in de woestijn
Van Afrika tot in Amerika
Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn

Reik je hand naar me uit, leg ze in de mijne
En laat ons dromen van betere tijden
Is je huid donkerder of bleker dan de mijne
Laat ons proberen elkaar niet te vermijden

Niemand op straat spreekt je aan, ziet je staan
Waarom doen mensen elkaar toch zo’n pijn
Zou het niet beter zijn als wij voortaan
Verdraagzaam zijn, verdraagzaam zijn

Voor veel volwassenen lijkt dit concept momenteel te hoog gegrepen. Als ik om me heen kijk zie ik namelijk grotendeels het tegenovergestelde: mensen die iemand als Donald Trump steunen in zijn racistische uitspraken of onze “eigen” man met raar haar en belachelijke ideeën, Wilders. Beiden lijken te beschikken over een als maar groeiende achterban.

Zorgwekkend vind ik het. Mensen en culturen die we niet kennen moeten weg blijven. Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat de bewoners van een ander land anders zouden zijn dan wij. Het feit dat iemand aan de andere kant van de (al dan niet denkbeeldige) grens woont, maakt iemand toch niet ineens heel anders?

Wij zijn toevallig hier geboren maar dat had ook net zo goed Syrië kunnen zijn. Wij hebben geluk. Geluk dat velen niet hebben. Geluk waar veel mensen naar op zoek zijn. En velen van ons willen dat tegenhouden. De grenzen moeten dicht en vreemden moeten “in hun eigen land blijven”. Oorlog of niet (een oorlog waar de westerse wereld trouwens voor gezorgd heeft maar dat is een ander verhaal).

Na de aanslagen in Brussel zag ik op sociale media veel mensen de schuld geven aan de islam. Ongelooflijk. Het feit dat die mafkezen dit zogenaamd doen uit naam van de islam wil niet zeggen dat dat dan ook is waar de islam voor staat. Als ik iets doe uit naam van mijn buurman, is deze daar dan ook verantwoordelijk voor?

Deze mensen zouden eens verder moeten kijken dan hun neus lang is: de meeste slachtoffers van terroristen zoals IS zijn namelijk… tromgeroffel…. moslims!!!! De overtuigingen van deze lafaards heeft niks te maken met welk geloof dan ook. Een eigen geloof van haat misschien. En wij gaan zo ook die kant op: haat naar “anderen”. Dat bereiken ze hier mee. Mensen die elkaar niet vertrouwen en niks met elkaar te maken willen hebben. Zo geven we ze precies wat ze willen.

Veel mensen zijn bang voor de mogelijke terroristen die met de vluchtelingstroom meekomen. Maar mensen zouden eens dichter bij huis moeten kijken. Door anderen buiten te sluiten bevorderen we zelf onvrede en verdeeldheid. We dragen bij aan hetgeen we bang voor zijn. De kloof wordt zo als maar groter.

Wat als we mensen eens niet zouden beoordelen, of liever gezegd veroordelen, op basis van hun geloof of cultuur? Wat zou er dan gebeuren? Om te eindigen met de woorden van K3: zou het niet beter zijn als we voortaan verdraagzaam zijn?