Wat is het geheim van ‘menselijk geluk ‘.
Iemand stelde die vraag aan Albert Schweitzer, filosoof, arts en musicus, en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede.
Zijn kernachtige antwoord: “Geluk is niet meer dan een goede gezondheid en een slecht geheugen”.
En verdomd, hij had gelijk.
Meestal is een goed geheugen een zegen bij studeren, namen en gezichten onthouden en bridgen.
Helaas, een goed geheugen heeft ook forse nadelen: Elk mens maakt vervelende dingen mee in z’n leven, vaak door toedoen van andere mensen. Pessimisten en andere tobbers hebben voor dat soort ervaringen een akelig goed geheugen.
Als je thuis alleen op de bank zit zonder afleiding en je komt helemaal aan jezelf toe, ben je meestal niet gelukkig: Herinneringen aan vroeger. en grote en kleine zorgen over de toekomst springen als een duveltje uit een doosje en het grote malen kan beginnen. Het vertrouwen in jezelf en de medemens lijdt er onder. Herinneringen zijn blokkades.
Dus zeg ik, leve het slechte geheugen!

Er zijn wel ‘heilige mannen’ vooral in het Verre Oosten die, na levenslang mediteren misschien  blijvend gelukkig.zijn Maar voor ons  jachtige westerlingen is dat niet weggelegd: we moeten tentamens halen, de hypotheek betalen, een nieuwe badkamer aanleggen en onze scheiding verwerken.

Voortdurend geluk is dus onbereikbaar, al beweren Amerikaanse zelfhulpboekjes anders. Het zijn maar korte momenten van echt geluk, waarin je jezelf vergeet -daar heb je dat geheugen weer.
Maar net dié momenten maken je leven de moeite waard. Je accu wordt erdoor gevuld.
Een nieuwe auto maakt niet lang gelukkig. Oké, je hebt even de kick van moeiteloos hard scheuren over de snelweg, tot de eerste bekeuring in de bus valt en het eerste krasje opduikt. Maar de benzine en verzekeringen zijn duur en  ook dat tempert je geluk. Ook een vakantiereis naar een ver buitenland geeft zorgen. Vermoeiend reizen, lang wachten op vliegvelden en busstations, massa’s andere toeristen…
Geluk? Het blijft hard werken.

Het kan gemakkelijker, goedkoper en vooral slimmer. Elke dag heeft z’n momenten waarop het geluk voor het oprapen ligt.
Je probeetr niet te zoeken naar nieuwe plekken en fraaie apparaten. Kijk eens rond als vreemdeling in je eigen kamer. Loop door het park en zie als voor het eerst in je leven een boom in al zijn vormen en kleuren. Fiets door de polder en verbaas je over de variatie in al die ‘gewone’ vogelgeluiden. Slenter door de stad en zie al die verschillende gevels. Kijk ‘s avonds na de lucht en bedenk dat in die die honderd miljarden sterrenstelsels met elk weer honderd miljarden sterren er  waarschijnlijk planeten zijn waar leven is.
Vergeet jezelf. Voel me toerist in je eigen leven. Marsman die voor het eerst de Aarde bezoekt. Blinde die voor het eerst kan zien.
Soms is geluk heel gewoon.