Zo, wat een nachtmerrie! Na de zoveelste aardschok van meer dan 2,3 op de schaal van Richter in de omgeving van Loppersum, vluchten ontheemde Groningers massaal de provinciegrenzen over. Op zoek naar asiel of geluk, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Een deel wil via Friesland naar Noord-Holland. Op de Afsluitdijk lopen duizenden mensen met hun laatste bezittingen in de stromende regen richting het beloofde land , het is werkelijk een hartverscheurend tafereel. Het provinciebestuur zit met de handen in het haar, want ze kunnen de vluchtelingenstroom niet aan. Ongeruste West-Friezen hebben al gedreigd om de stroom asielzoekers hardhandig tegen te houden bij Den Oever en ze over diezelfde Afsluitdijk terug te jagen naar Friesland. Niet alleen in Noord-Holland is het een groot probleem. Ook richting het Zuiden van het land is een exodus van hulpbehoevende Groningers op gang gekomen. Via het bekende Pietenpad trekt men richting de heuvels van Limburg. In Overijssel gaan stemmen op om een hek langs de grens met Drenthe te plaatsen om de vluchtelingenstroom tegen te gaan. Men wil dat opvang in de regio plaats gaat vinden. Verder zijn er vele mensensmokkelaars actief, die vermogende Groningers tegen betaling met gammele bootjes de Waddenzee opsturen richting Texel of Vlieland, om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. De Marine is inmiddels ingezet om erger te voorkomen.

Gemeenten willen wel noodopvang aanbieden en in het hele land zijn bijeenkomsten georganiseerd om bezorgde burgers en overheid op één lijn te krijgen. De kwestie ontwricht inmiddels de gehele Nederlandse samenleving. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. De meeste Nederlanders willen de Groningers best helpen, zo lang het maar niet in de eigen woonplaats is. De Groningers praten raar en nemen onze banen in. En je weet maar nooit welke aardappelziekte ze mee nemen. Het leidt zelfs tot bedreigingen aan gemeenteraadsleden. In een dorpje vlak bij Hoorn werden zelfs twee fietsbanden lek gestoken en in de omgeving van Leiden ging een kliko van een burgemeester in vlammen op.

Dan gaat de wekker! Ik stommel slaperig naar beneden, ik pak een beker koffie en lees de krant. De voorpagina van mijn ochtendblad staat vol met nieuws over de vluchtelingenstroom vanuit Syrië naar West-Europa en de verstrekkende gevolgen daarvan. Gelukkig kan ik niets vinden over die arme Groningers, dat was maar een boze droom…..