Van alles wat we kopen willen we een goede kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs. Zo ook als het om onze voeding gaat. Een lekker mals stukje vlees, weidemelk en scharreleieren. O ja, en er mag geen rotzooi in zitten, dus geen plof kip of antibiotica in de melk. Pure eerlijke producten, het liefst biologisch, hebben de voorkeur.
Het is natuurlijk goed dat we stil staan bij wat we eten maar we willen er helaas allemaal niet te veel voor betalen. En dat is nu juist het nadeel van de hierboven omschreven producten, de prijs. Biologische producten zijn nu eenmaal iets duurder dan de gangbare producten.  In vergelijking met de prijsknallers in onze welbekende supermarkten kosten ze zelfs een klein kapitaal.
Deze welbekende supermarkten voeren nog steeds te pas en te onpas prijzenoorlogen. In dit geval over de rug van onze boeren en hun dieren. Zeg nu zelf, hoe kan een boer een eerlijke prijs krijgen voor bijvoorbeeld zijn varkens en ze een fatsoenlijk leven geven als een schouderkarbonade voor maar een paar eurocenten in de supermarkt ligt.

Bij bepaalde vleesproducten is dit natuurlijk op te lossen door vlees van goede kwaliteit te mengen met restanten van andere dieren of goedkopere producten. Maar dat willen we, als we er al achter komen, ook weer niet. Sterker nog, hele partijen vlees worden dan terug gehaald en vernietigd. Allemaal dieren die voor niets zijn geslacht!
En waarom? Het kwaad is al geschied. Waarschijnlijk eten we deze producten als jaren in dezelfde samenstelling en nu ineens, nu we het weten, is het een probleem. Een beetje hypocriet, toch?

 Maar even terug naar de prijs in de supermarkten. Als we goede eerlijke producten willen die op verantwoorde wijze worden geproduceerd moeten we bereid zijn om daar iets meer voor te betalen. Als consument hebben we een verantwoordelijkheid als het gaat om bijdragen aan een duurzamere samenleving. Voor een nieuwe IPhone of tablet betalen we grof geld, maar onze boodschappen moeten zo goedkoop mogelijk…………………

En onze supermarkten, die moeten maar eens ophouden met die belachelijk lage prijzen. Het is zaak dat alle betrokken partijen in de voedselketen een eerlijke prijs en daarmee een eerlijke kans krijgen. Er is namelijk niets mis met een goed product van eigen bodem voor een eerlijke prijs. Daarmee stimuleren we alleen maar onze eigen duurzame economie.

We moeten niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.