Jongeren doen van alles. Ze proberen heel veel en ontdekken daardoor ook heel veel en af en toe gaat het iets minder goed en gaat er bijna eentje dood of erger. Soms kunnen de gevolgen overzien worden en komt alles allemaal op z’n pootjes terecht. Iedereen kent wel verhalen van fatale combinaties en mis-gecalculeerde risico’s. Dat is erg, maar t hoort bij de soort. Mensen moeten nu eenmaal al doende leren meestal.

Ik ben voorstander van alles proberen, maar dan wel onder gecontroleerde omstandigheden. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet in het huis van je ouders of zelfs met hun erbij. Dat is “arielekst” voor veel jongeren (en geloof me, ook voor hun ouders) Hele discussies heb ik gevoerd met moeders over dat ze beter gewoon met hun kleintje van 3 mee kunnen leren over je lichaam te praten en vooral over dat het niets is om je voor te schamen maar wel een mooi bewaard geheim moet blijven het liefst. En dat ze ook echt het beste zelf hun kroost kunnen uitleggen hoe en wat met die blommetjes en bijtjes. Gênant zou t niet moeten zijn eigenlijk tussen bloedverwanten. Ik weet wel dat t meestal te erg is om je eroverheen te zetten als t allang te laat is en iedereen al hele suffe probeersels met andere onwetenden (of erger) heeft zitten proberen.

Denk nou alsjeblieft niet dat je van mij van je van je pa en ma zou moeten leren hoe je moet sexen. Of een joint draaien of hoe dronken voelt. Neen! Dat zou hetzelfde zijn als kledingadvies aannemen. As if! Je hoeft niet te verwachten dat ze van de laatste gebruiken op de hoogte zijn dus die info zou helemaal niet bruikbaar zijn zelfs.

Maar het zou in mijn ogen geweldig zijn als mensen met iets meer ervaring in leven in zn algemeenheid hun wijsheden konden delen met mensen die onbevangen in hormonale avonturen springen die grote effecten hebben op je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Gewoon even globaal de grote lijnen als een prima soep recept waar je uiteindelijk dan zelf je eigen ingrediënten aan toegevoegd zodat t je hele eigen soep word. Maar dan is de basis er tenminste al.

Als je in de kleuterschool keer op keer een stomp krijgt van een vervelend jongetje leggen ze je nog uit dat hij je waarschijnlijk leuk vind. Later word je tenminste nog hartelijk uitgelachen dat je echt wel verliefd bent op die irritante gozer anders deed t je niet zoveel. Maar wie verteld je dat je hoewel je nu nog redelijk normaal bent en gruwt bij de gedachte aan sex (maar er wel aan zult moeten geloven want je wilt kinderen). Dat je best wel eens zo verliefd zou kunnen worden dat je hormoonhuishouding je verteld dat het zo raar nog niet is om op de fiets achter een auto aan te rijden en ze bij te houden.

Ik begrijp de big hoopla over het tot op t laatst willen tegenhouden van mensen om te gaan “sexen”, “drugsen” of drinken. Vooral aangezien ze in geval van overdaad echt schade kunnen toebrengen aan je lijf. Maar bereik je dat niet beter door er over te vertellen dat er veel meer speelt dan simpel dronken zijn en vooral geen alcoholist te worden. En dat er heel veel echte troep verkocht word op feesten en dat dat dus niet echt de aangewezen plek is om te scoren, of dat er misschien toch maar liever wel eentje van de groep nuchter genoeg blijft om in t ziekenhuis aan te kunnen geven wat er voor combinaties gemaakt zijn. En dat van al die feest middelen je eigen hormoonhuishouding nog de meest freaky kan zijn met gratis de meest fantastische hallucinaties en onoverkomelijke schaamtegevoelens.