Een Poolse chauffeur is laatst van de weg gehaald omdat hij zo aan het slingeren was. Tijdens die slingeractie beschadigde de chauffeur een flink stuk vangrail. De politie haalde de vrachtwagen van de weg wegens gevaarlijk weggedrag en het verlaten van de plek van ongeval. Als reden gaf de chauffeur op dat hij zijn telefoon had laten vallen en deze op wilde rapen. Bij nader onderzoek bleek de man met zijn tachograaf geknoeid te hebben. Hij had te weinig rust genomen en kreeg een flinke boete. Maar liefst € 3500,00 voor het overtreden van de rust tijden en € 1000,00 voor het maken van de schade.
Waarom denk je dat deze mannen hier in Nederland aan het werk zijn. Omdat ze zo goed verdienen in Polen? Natuurlijk niet. Ze proberen met het werk hier wat geld te verdienen om in Polen een goed bestaan op te bouwen. Op zich helemaal niets mis mee. Zolang ze de weg maar veilig houden.
Met deze boete zal deze meneer zich nog meer het licht uit zijn ogen moeten rijden. In principe heeft hij meer dan een paar weken voor niets gereden. Domme actie, ja!
Ik vraag me af of deze boete de weg veiliger heeft gemaakt. Ik moet gelijk denken aan die meneer van Wegmisbruikers de altijd een hele wijze toelichting maakt op de overtreders. Je moet het zo zien: met het bekeuren van deze meneer is een stap genomen om de veiligheid op de weg te vergroten. Ook chauffeurs moeten zich houden aan de Nederlandse en Europese wet. En de tachograaf is er niets voor niets. Chauffeurs die te lang doorrijden vormen een groot risico op ongelukken en dat willen we nu juist voorkomen.
Het is helaas jammer dat deze meneer mocht doorrijden en niet per direct van de weg is gehaald. Rijbewijs invorderen en andere baan zoeken. Wanneer je aan je tachograaf rommelt vraag je er gewoon om. Als je dan ook nog een keer je telefoon gaat zoeken en vervolgens de hele vangrail aan gort rijdt dan is het toch gewoon einde oefening. De volgende keer is het niet een vangrail maar een personenauto met een compleet gezin wat de plek van de vangrail inneemt.
Met deze torenhoge boete kan deze meneer de volgende keer maar zo in slaap vallen…