Afgelopen dagen heb ik menigmaal het woord vrijheid horen noemen door  de diverse mensen om mij heen. Als het ging over zorg, onderwijs, onrust in Ede en vluchtelingen.

Het woord vrijheid krijgt de gedaante van een aandoening. En als een aandoening blijvend wordt, neemt het de vorm aan van een identiteit.

Met andere woorden vrijheid is voor menigeen een gedachtegoed geworden, die met stip op nummer 1 staat. En als afweermechanisme, naar hen die anders denkend zijn ingezet wordt.

Kijk waar Nederland zaken mee doet. Saoedi Arabië.

Een land waar men voor het naleven van mensrechten de neus ophaalt, vrouwen geen rechten hebben en minderheden onderdrukt worden. En dissidenten letterlijk een kopje kleiner gemaakt worden.

Als dank voor deze vorm van “democratie” heeft de VN besloten om Saoedi Arabië voorzitter te maken van de Mensenrechten Raad. Pardon?

Als u en ik ons druk maken over de Turkse dame die nu gegijzeld is in Turkije en bedreigt wordt, is het terecht dat wij ons druk maken. Maar wist u dat de Blogger: Raif Badawi  die vastzit in Saoedi Arabië een onherroepelijk dood vonnis heeft gekregen. En waarom horen we daar nu niets over?

Omdat Olie meer waarde heeft dat de rechten van mens.

Dit is maar één voorbeeld van een morele verwerpelijkheid die zijn weerga niet kent, maar een onderdeel geworden is van het Nederlands gedachtegoed. En ik denk dan als eenvoudig mens: Politiek gedachtegoed!

Stel je woont in de Achterhoek en je leest een briefje in de hal: of er meer mensen last hebben van het hondje die op de begane grond woont? Wat doe je dan? Loop je er langs. Leest het en ga over tot de orde van de dag of……….je belt bij de brievenschrijver aan en verteld hem midden in zijn gezicht dat hij moet kappen met zijn briefjes, en zijn smerigheid niet mij moet delen.

Want hij heeft namelijk ook een hond. Een zeehond om precies te zijn, die elke vrijdag over de galerij waggelt met een Jumbo tas in de hand op zoek naar haar gat in de muur.

Morele verwerpelijkheid is puur Nederlands geworden. In de zorg, naar een vluchteling, naar de buren, kinderen en het onderwijs.

En als de morele standaard verdwijnt, grijpen moreel lozen hun kans. Door stiekeme spelletjes te spelen, te graaien te grijpen, het besef dat non moraliteit bestaat door onverschilligheid, angsten, hersenspoeling en bewust gekozen eenzijdige informatie, die gedeeld wordt.

Of er nog meer signalen zijn?

Ik “lach” met te pletter als ik de Burgervader van Ede op televisie moeilijk hoor praten voor de camera. Als anonieme Burgers hun verhaal “durven” doen als de auto opgebrand is. En Politiek partijen op de deur kloppen van de Overheid omdat ze meer poen willen.

Ik dacht werkelijk dat een land als Nederland, een moreel land is, maar het is: was. Heel jammer voor u, sterkte!