Het onderwerp Charlie Hebdo is inmiddels helemaal actueel of misschien zelfs al uitgekauwd…
Blijkbaar is er een aanslag voor nodig om ineens allemaal te gaan roepen ‘je suis Charlie’ of juist de vrijheid van een cartoonist ter discussie te stellen.

Wat er in Parijs gebeurt is, is natuurlijk verschrikkelijk, maar het staat in schril contrast met de vrijheden die dagelijks wereldwijd worden aangetast. Overal vinden er vreselijke geweldsdelicten plaats, momenteel vooral in het Midden Oosten en in Afrika, waar IS en Boko Haram aan het huishouden zijn. Maar laten we ook niet vergeten dat er momenteel kerken in brand gestoken worden door boze moslims in Niger, omdat christenen blijkbaar (?) als ambassadeurs gezien worden voor de cartoonisten die ten koste van anderen hun mening denken te mogen uiten.

Misschien is het wel goed om als christenen vooral afstand te nemen van magazines en zogenaamde vrijheids-uitingen als Charlie. Het lijkt me goed dat cartoonisten zelf hun verantwoordelijkheid nemen voor hun afbeeldingen en dat niet afschuiven op onschuldige burgers. Dat cartoonisten om die reden bedreigd of vermoord worden wil ik absoluut afkeuren, maar als je een herdershond steeds blijft prikken gaat ie ook vanzelf een keertje bijten. Dus je kunt er op wachten dat zoiets een keer gaat gebeuren.
Wij willen graag dat mensen integreren in onze samenleving, dat doe je niet door een wortel voor te houden en steeds met een stok te slaan.

Wat mij betreft hoeft de vrijheid van meningsuiting absoluut niet (bij wet) ingeperkt te worden, maar ieder zou bij zichzelf moeten nagaan of zijn vrijheid niet ten koste gaat van anderen, alvorens iets op papier te kalken.

Het geloof betekent voor mij persoonlijk iets heel bijzonders, het is voor mij een unieke band met mijn hemelse Vader. Het is enorm kwetsend als jouw Vader als een idioot wordt afgebeeld. Vooral als het keer op keer gebeurt kan ik me voorstellen dat je woest op zo iemand wordt. Geweld wordt daarmee zeker niet legitiem, maar bij sommige mensen is het lontje korter dan de ander en het is wel zo slim om daar rekening mee te houden.

Rusty79