Het is 2 januari. Ik kan weer opgelucht ademhalen. De rust is wedergekeerd. Op straat liggen de resten van het afgestoken vuurwerk. Het feest is voorbij. Eindelijk verlost van al het geknal van vuurwerk dat al weken aan de gang was. Soms heeft het wel iets gezelligs. Als je het hoort, weet je dat de feestdagen er aan zitten te komen. Als het maar ver weg blijft. Maar als de knallen steeds dichter bij je huis klinken, heb je er toch al snel genoeg van. Eén week voor Oud en Nieuw hoor je deze knallen steeds vaker, de hele dag door en ’s avonds laat. Het lijkt wel oorlog op sommige momenten. Ook het lopen door de rook en de stank van al dat vuurwerk is geen pretje. Op de website http://www.vuurwerkoverlast.nl/ is het volgende te lezen: ‘Steeds meer mensen storen zich aan de vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. De overlast wordt vooral veroorzaakt door harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Jaarlijks zorgt vuurwerk voor miljoenen euro’s aan schade en honderden gewonden.’

Vuurwerk hoort voor de meeste mensen bij de tradities van Oud- en Nieuw. Naast de vuurwerkshows door professionals, steken ook heel veel amateurs vuurwerk af. Er is veel illegaal vuurwerk in omloop. Ook wordt vuurwerk steeds zwaarder. Volgens de regels in Nederland mag je vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Je kunt een boete krijgen van € 100 als je vuurwerk afsteekt buiten deze tijden. Ook wordt je vuurwerk in beslag genomen. Maar hoe wordt dit gecontroleerd? De politie kan niet overal gaan controleren, want er wordt op zoveel plaatsen vuurwerk afgestoken buiten de tijden. Ik vraag mij af hoeveel boetes er daadwerkelijk zijn uitgedeeld.

Vuurwerk is goed voor de economie. De Telegraaf stelt het volgende: ‘Nederlanders hebben dit jaar weer meer geld uitgegeven aan vuurwerk. Er is dit jaar naar verwachting 68 miljoen euro besteed aan het kopen van vuurwerk. Twee jaar terug werd 63 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk, in 2015 was het 65 miljoen.’ Toch is vuurwerk niet alleen maar goed voor de economie, het kost ook veel geld. Dit jaar is er 13 miljoen schade met oud -en nieuw. De schade wordt niet alleen beperkt tot materiele schade. De verwondingen van vuurwerkslachtoffers worden steeds ernstiger. In circa één derde van de gevallen is er sprake van blijvend letsel. Kinderen maken 30 procent uit van de ernstig gewonden. Daarnaast zijn hulpverleners tijdens deze jaarwisseling slachtoffer geworden van allerlei vormen van geweld. Politie en brandweer werden in verschillende steden bekogeld met vuurwerk.

Naast materiële schade en verwondingen is vuurwerk niet goed voor het milieu: het vuurwerk heeft in de oudejaarsnacht een flinke hoop smog veroorzaakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft gemeld dat op sommige plaatsen een concentratie fijnstof werd gemeten van meer dan 1000 microgram. Boven de 200 microgram fijnstof per kubieke meter geldt de luchtkwaliteit als zeer slecht. En dan het afval. Het hoort bij het straatbeeld op 1 januari. Alle troep blijft gewoon op straat liggen. Dit is niet hoopgevend voor het milieu. Op sommige plekken wordt dit wel opgeruimd door vrijwilligers, maar op de meeste plaatsen blijft het liggen.

Ik ben zeker niet tegen plezier maken en feest vieren, begrijp me niet verkeerd. Maar dat dit ten koste moet gaan van het milieu, de gezondheid en de rust van veel mensen en dieren vind ik te ver gaan. Vooral buiten de gestelde tijden. Zouden vuurwerkfanaten misschien verder buiten de woonwijken vuurwerk kunnen afsteken? Het wordt tijd dat de politiek naar oplossingen zoekt zodat de rust rond de feestdagen terug kan keren voor mensen die niet van onverwachte harde knallen houden. Dan kan iedereen een spetterend Oud & Nieuw beleven.