Er was eens een prins op een wit paard, die de prinses vond die hij al zolang zocht. Ze werden heel erg verliefd en leefden nog lang en gelukkig. Als ik het goed begrijp en lees is dát wat de meeste singles willen. Verliefd zijn alsof je weer 18 bent. Maar ik ga je even wakker schudden: je bent geen 18 meer. En was je nu werkelijk zo blij, gelukkig en zelfverzekerd toen je 18 was? Ik in ieder geval niet, met mijn acné en beugel.

Hoe je van een prins buikpijn krijgt

Hoe ervaren de meeste mensen verliefdheid? Meestal wordt de prins of prinses geïdealiseerd, want liefde maakt letterlijk blind. Verliefden kunnen heel energievol en creatief worden, maar vaak hebben ze ook last van concentratiestoornissen en slapeloosheid. Daarnaast is er sprake van allerlei lichamelijke sensaties, zoals weke knieën, gebrek aan eetlust, buikpijn en misselijkheid. Is dit nu echt wat je wilt? Of ga je gewoon een avondje naar een slecht Chinees restaurant, zodat je diezelfde gevoelens kunt ervaren?

Wat is verliefdheid?

Wetenschappelijk gezien is verliefdheid een gevoel dat de meeste mensen in het begin van een liefdesrelatie hebben. Soms is het ook een eenzijdig gevoel, namelijk als de verliefdheid niet beantwoord wordt. Je lichaam maakt hormonen en neurotransmitters aan als je aan je prins of prinses denkt. Het vrijkomen van deze stoffen is verslavend, waardoor je hem of haar zo vaak mogelijk wilt zien. Handig geregeld van de natuur, want daarmee vergroot je de kans op voortplanting. Eigenlijk is het dus een irrationele en primitieve reactie, maar toch willen we het zo graag.

Waarom willen we verliefd zijn?

In mijn ogen is de wens om verliefd te worden en een partner te hebben vooral gebaseerd op de vervulling van je eigen behoeften. Je wilt geen leeg huis meer, maar iemand die op je wacht met het eten. Je verlangt ernaar om je leven te delen, je verhalen te vertellen, begrip te vinden en twee extra schouders te hebben om op uit te huilen. Je snakt naar een warm lichaam tegen het jouwe en je wilt bevestiging en erkenning dat je belangrijk voor iemand bent. Dat je ertoe doet en dat je er mag zijn. Letterlijk en figuurlijk.

Geven of nemen?

Heel zelden wil je een partner omdat je overstroomt van liefde, die je graag onvoorwaardelijk aan een ander wilt geven. Dit overschot aan liefde kun je immers ook aan zieken of bejaarden geven, die elke dag vergeefs op bezoek wachten. Of aan een asielhond. De onvoorwaardelijk geldt –zeker in dit vluchtige tijdperk- meestal alleen voor je kinderen. Maar zelfs daar verwachten veel ouders iets terug: hun kinderen moeten goed presteren op school, uitblinken in sport en er goed uitzien zodat hun foto’s veel ‘likes’ krijgen op Facebook. En het liefst moeten ze later ook vaak op bezoek komen, zodat pa of ma niet eenzaam oud wordt.

Gezocht: prins die me gelukkig maakt

De erkenning dat je iets van een ander nodig hebt is volgens mij de eerste stap naar een nieuwe relatie. Gevolgd door de vraag of het terecht is om de vervulling van jouw wensen bij een ander te zoeken. Is het verzoek aan de ander om jou gelukkig te maken niet teveel gevraagd? Of zijn er ook manieren om je behoeften te vervullen zonder dat je jezelf daarbij afhankelijk maakt van die ene ander? Het kan ook heel benauwend zijn namelijk, om de verantwoordelijkheid voor het geluk van de ander op je te moeten nemen.

Ze leefden lang en gelukkig

Natuurlijk geloof ik zelf ook wel in ware romantiek. Maar die zit voor mij in andere dingen en zeker niet in een ‘klik’ of een verliefdheid die vaak uitdooft als je elkaar echt leert kennen. Voor mij is romantiek de twee hoogbejaarde mensen, die hand in hand over straat schuifelen. Die niet meer kijken naar een rimpeltje of een rolletje meer of minder, maar die wél onvoorwaardelijk van elkaar houden.
Ze zaten naast me in de wachtkamer van het ziekenhuis. Hij had net slecht nieuws gekregen en ze huilden in elkaars armen. Vertwijfeld en radeloos. Zij wilden waarschijnlijk ook dat ze de tijd terug konden draaien. Niet naar 18 jaar, maar naar de tijd dat hij nog gezond was.

Wil je meer lezen? Ik schrijf er een boek over.