Heerlijk om weer elke avond naar Mart Smeets te mogen kijken.Kan ik mij echt een hele dag op verheugen. Dan sta ik om vier uur ‘s nachts op zodat ik mij nog langer kan verheugen.
Je komt toch compleet gereed als je Mart hoort roepen:‘wat een merkwaardige, rare, knotsgekke bergen komen eraan.Welkom in dit circus, Gesink!
Snikkend van ontroering hoor ik Smeets uitleggen: JA!!, er is een mobiele kerk hier in de tourkaravaan en JA!!, er wordt ook gebeden hier!

Briljant toch?

Even later valt mijn sigaartje op de grond. Smeets: ‘u zult zich afvragen, wat betekenen die zure benen daar op de grond. Nou, laat me dat uitleggen,  die zure benen zijn van Andy Schleck. Die knotsgekke benen liggen daar gewoon te wachten. En die kunnen wachten tot het snot voor de ogen zit want de tour wacht op niemand.’
Dan een enorme valpartij in het peleton. Smeets:’ WE vinden dit een geweldige valpartij en WE kijken daar graag naar!  En JA, morgen vallen de mussen weer van het dak en omdat ik dat mag zeggen, doe ik dat ook.

Over mussen gesproken: Toen mijn knotsgekke neef van buurmans kant, Bopske, in de tour, de man met de hamer tegenkwam,  stapte hij doodleuk van z’n fiets en begon op hem in te trappen. Won hij de gereedschapstrui en kreeg hij bonuspunten.
Bopske vond het trouwens in de tour veel lastiger om geel te krijgen dan tijdens het WK.  Hij probeerde het nog door Smeets onderuit te rijden toen die op de rand van het ravijn zijn overhemd stond te strijken. Zijn nog beelden van.

Bij een afdaling reed Bopske iedereen er vanaf. Lagen er 120 renners beneden in het ravijn. ‘ Asdaling’,  noemde Bopske dat. Later kwam er een vangrail op die plek.
Als Bopske vlak voor de finish ging stoempen,  remden de andere renners in paniek. Die stank toen. Vooral als hij net bruine bonen had gegeten.

Wat Bopske ook altijd deed, was lood in de benen spuiten. Ging hij altijd als een speer in de afdaling. Weinig mensen kennen die kant van Bopske.
Of die keer dat Bopske, Smeets zag staan bij de finish. Ging hij erop en erover. Zag je Mart ‘s avonds zijn programma fluisterend presenteren met een klont gips om zijn nek. Geweldige kijkcijfers toen. Dat vergeten mensen wel eens.
Bopske nam ook altijd zijn eigen tandarts mee naar de tour. Liet hij een tandje extra zetten. Zat het peleton met een mond vol tanden. Weer die genialiteit van Bopske. Wordt te vaak onderbelicht.

Hoe dan ook; ik heb hetzelfde overhemd gekocht als Mart. Zaten ook prachtige tentstokken bij. Gewoon gratis. Zie je niet vaak meer..