Het is al vaak in het nieuws geweest en verschillende betrokken partijen hebben allemaal beloofd hun leven te beteren…… Toch merkt de gemiddelde plofkip daar weinig van.
Hier volgt een korte blik uit het bestaan van deze dieren. En ja, het zijn echt dieren! Vergeet dat vooral niet tijdens het lezen van deze korte levensloop.

De ene plofkip komt enkele dagen laten uit zijn ei dan de andere, dat heeft moeder natuur zo bepaald. Helaas houden de mensen die voor deze dieren ’zorgen’ daar geen rekening mee en komen ze vaak pas na een paar dagen kijken. Gewoon om er zeker van te zijn dat alle kippen zijn uitgekomen. Efficiënt werken noemen ze dat. Dat er ondertussen een aantal voeg uitgekomen dieren zijn omgekomen van de honger en dorst is een vervelende bijkomstigheid.

De overlevenden worden met grote aantallen in een veel te kleine ruimte gestopt waar ze in 6 weken enorm moeten groeien zodat ze klaar zijn voor de slacht. Een kip hoort natuurlijk niet in 6 weken zoveel te groeien. Sterker nog, het is eigenlijk fysiek niet mogelijk dat dat gebeurd. Dat weten we eigenlijk allemaal wel, toch? Niet dus, want de veel plofkippen kunnen de enorme groei niet aan en zakken door hun poten. Daarnaast leven ze tijdens hun korte bestaan in hun eigen uitscheiding met pijnlijke brandwonden tot gevolg.
Na 6 weken gaan ze naar het slachthuis om letterlijk uit hun leiden verlost te worden. Maar niet voordat ze tijdens het transport nog wat botbreuken en kneuzingen oplopen.

Als je nu na het lezen van deze informatie denkt dat dit niet meer toegestaan zou mogen worden omdat het gewoon dierenmishandeling is dan hen je het mis. Het tegenovergestelde is zelfs waar want er worden in Nederland nog steeds plannen gemaakt om megastallen te bouwen waar meer dan 1 miljoen kippen op de bovenstaande wijze ‘mishandeld’ kunnen worden. En dat allemaal voor een groot stuk goedkope kip voor de menselijke consumptie.

Dus was je van plan om vanavond een lekker stukje kip te eten, denk dan eerst eens aan de bovengenoemde feiten. Maak een bewuste keuze waar en wat je koopt want gelukkig leiden niet alle kippen die op ons bord eindigen zo’n ellendig bestaan als de plofkip.

En wat iedereen ook zegt, verandering begint bij bewustwording, begint bij jezelf!