Wat is de waarde van overtuiging.

Stel je bent 57 en geeft o. Budo Lessen, weet wat veel betekent en wat weinig met je doet en dat geloven in de goede zaak meer waard is dan jezelf verloochenen. Dat onrecht bestreden moet worden door er zelf te zijn en te staan voor je idealen het allerbelangrijkste in je leven en onbetaalbaar is? Dat je simpelweg jezelf wilt zijn en staat voor jouw rechtvaardigheid?

Ik zou niet weten wat de reikwijdte is van deze site, maar ik hoop groot.

Het is zondagavond en ik zie een Turks Nederlandse dame die de persvrijheid in diverse landen onderzoekt. En na onderzoek…………….de veiligheid op zoekt.

Begrijpt u mij goed: de Pluis is voor absolute persvrijheid. Je moet kunnen schrijven wat je denkt, wat je wilt, met en in eigen woorden, hoe ( on) scherp dan ook. Basta!

Maar mij ontgaat de kracht van verandering en rechtvaardigheid als je de eigen veiligheid eerst borgt voordat je de onveiligheid te lijf gaat.

Je kunt mensen vast zetten, vermoorden, het leven lastig maken, indoctrineren of een televisie programma maken. Maar is dit allemaal voldoende?

De kracht van verandering is het collectief, en niet het individu!

Kijk naar de geschiedenis van alle landen om ons heen, kijk naar het eenvoudige kikkerlandje waar u en ik wonen.

Het is niet de politicus die dit land laat “liberalen”. Nee, het is het stemgedrag van een collectief wat er voor gezorgd heeft dat wij in de situatie zitten, zoals we zitten.

Het collectief wat beslist, zorgt voor de onderwerping van het individu, die ene stem,  en het niet collectief denken.

Is dit nu goed of niet goed?

Is het democratisch model wat wij hebben: de democratie. Of is de democratie elders: de democratie?

Macht, collectivisme, geheime genootschappen, protectionisme, sturing van antwoorden, angst, het zijn o.a. factoren die van invloed zijn op het ene antwoord van de vraag: mag, en kan ik alles denken, doen en vergroot het mijn welzijn?

Kiezen voor de eigen waarden en normen is meer dan prima. Maar er naar leven is wat anders, vindt ik.

Is vluchten de beste oplossing, of is blijven erg dom?

U en ik hebben makkelijk praten. Morgen is het maandag en keert menigeen in stilt terug naar de plek waar men in essentie liever niet wil zijn. Waar de stem minder waard is dan thuis. Waar we onze idealen opzij zetten in dienst van het overleven. En waar we opgaan in de massa, anoniem leven en de eigen identiteit op een eenvoudige manier inwisselen.

Dan heb je nog de columnisten die schrijven onder een andere naam, boeken schrijven onder een andere naam en anoniem de wereld, de maat meten.

Is schrijven een middel om een verandering in gang te zetten. Nee, schrijven is een middel om gedachten te delen met wie dan ook, of juist niet. En soms met alle gevolgen van dien!