Van al het water op de hele wereld ligt 97% aan de oppervlakte en de overige 3% ligt verborgen in afgesloten ondergrondse grotten. Van het beschikbare water is maar 2,6% zoet water en zoet water is het enige water dat geschikt gemaakt kan worden tot drinkwater.

Van dit zoete water is 76,9% opgeslagen in ijskappen en gletsjers. De rest, 23,1% van het zoete water en dus maar 0,6% van al het water op deze wereld is grondwater of water uit rivieren en meren. Deze 0,6% dient (in sommige gevallen) nog gefilterd te worden om als drinkwater gebruikt te kunnen worden.

Elk gebied of land is afhankelijk van deze zoetwaterbronnen in de vorm van neerslag, rivieren, meren of grondwater. Het water wat hier valt of Nederland binnenstroomt via de rivieren wordt niet naar Afrika geëxporteerd. Dat is ook onmogelijk, eer het daar is, is het overgrote deel al verdampt.

Hiermee wil ik dus zeggen dat als wij even te lang douchen of onszelf natmaken met ijswater dit totaal niet in verband valt te trekken met de droogte in onder andere Noord-Afrika. Noord-Afrika lijdt onder grote droogte omdat daar amper neerslag valt, omdat de rivieren en wadi’s (droge rivieren die bij neerslag vollopen) niet genoeg zoet water leveren en het grondwater op zeer grote, soms onmogelijk bereikbare, diepte zit.

Wel moet gezegd worden dat wij, op de Amerikanen na, bijzonder veel water verbruiken in onze huishoudens en de Nederlandse bedrijvensectoren (industrie en horeca). Het is zelfs zo dat wij in de toekomst zeer waarschijnlijk meer drinkwater verspillen dan er beschikbaar is. Ik hoor je denken, ‘hoe is het mogelijk?’ Zelfs in dit regenachtige kikkerlandje dat voorzien is van een flink zoetwatermeer en 3 gratis zoet water leverende rivieren, kunnen we dus te maken krijgen met ‘droogte’.

Conclusie:
Onze waterverspilling door de ALS Icebucket Challenge treft Noord-Afrika niet maar in zekere zin wel onze portemonnee en de beschikbaarheid van het drinkwater uit je eigen kraan. Maar als jij lekker water over je koppie wilt gooien, hoef je dat niet te laten omdat ze in Noord-Afrika dan minder te drinken hebben.