De Pluis

Welkom, ga weg!

De cijfers zijn goed, yes. Het gaat beter met economisch Nederland, en de Haagse heren en dames vallen over elkaar heen om het goede nieuw Nederland-kundig te maken. En toeval of niet, net voor de Gemeentelijke verkiezingen. Hoe is het mogelijk! Oké, kleine kanttekening is op zijn plaats, het zijn voorlopige cijfers maar toch.

En nu maar hopen dat de E.U. geen economische sancties af gaat kondigen om de heer P. uit R. tot de orde te roepen. Anders klapt een deel van onze export in elkaar. Of dat de accijnzen op brandstof verder gaan stijgen want anders blijf ik viertien kilometer omrijden om Duits te tanken oent bootschaffen zu tun. En er niet meer verder bezuinigd wordt op de zorg om het winkelen van chronische zieken in het buitenland verder tegen te gaan. En vis vangen doen we voor en jaar of drie niet meer, dus kunnen de schepen de werf op en eten we door de Japanners gevangen vis uit Indonesië. Maar het gaat, waarschijnlijk, wel beter met Nederland!

Zijn die lui in Den Haag en Brussel gek geworden? Ja, ik vind van wel. Als je op micro en macro niveau de Brusselse norm belangrijker vindt als het totale welzijn van je eigen samenleving, dan ben je behoorlijk van het pad af. Wat je dus in de hand werkt is onvrede op allerlei niveaus en processen binnen de Nederlandse samenleving, die nodig zijn om ook op economisch gebied mee te blijven doen. Weinigen komen nog in beweging en de afkeer tegen de gevestigde orde neemt toe, en krijgt een vorm van onverzettelijkheid.

Los van de kloof die ontstaat binnen de opbouw van mijn samenleving door het verdwijnen van een middenmoot, radeloosheid je niet wegneemt door strenger te straffen en sanctiebeleid toe te passen en generaties die zich verloren voelen die ik typeer als veenbranden. Dit laatste betekent dat je weet dat ze er zijn, maar geen grip krijgt op beweging, communicatie, en de verstuurde uitnodigen uiteindelijke genegeerd zullen worden. En geld is niet de oplossing voor de beschadigingen die inmiddels zijn aangebracht. Loze beloftes trouwens ook niet. Mensen zijn namelijk in essentie niet dom als het gaat om waarborgen van het eigen bestaansrecht, ze kunnen kiezen.

De kracht van onvrede is de bundeling daarvan. Een goede fles Port is mijn weddenschap met u als het gaat om het feit dat de opkomst van a.s. verkiezingen erg laag zullen zijn, de partijen uit de landelijke politiek een draai om hun oren gaan krijgen en de wederzijdse onvrede verder toe gaat nemen. Maar het gaat goed met Nederland.

Ik ben geen econoom maar een eenvoudige man met een dagelijkse blik naar, en mening over het leven van vandaag de dag. En nu?

Ik wil een Overheid die voor mij wil zorgen, als ik het niet meer zou kunnen vanuit de redenering dat ik een mens ben. Die accepteert dat ik mijn tekortkomingen heb en mogelijkheden. Dat niet mijn bestaansrecht wegneemt maar helpt, en steunt. En ik een mens ben die het beste met zichzelf en de ander voor heeft, en niet blind, doof of bijna dood ben. Ja, dit zou ik eigenlijk graag willen. Ik sluit mijn ogen, en keer terug naar mijn verleden. God, wat mis ik dit allemaal en op sommige momenten. Zoals nu.