Mijn vriendinnen (inclusief ikzelf) zijn de meest fascinerende wezens op aarde. Toch zou het mij niet verbazen dat onderstaande typerend is voor menig vriendinnengroep. Enfin, wat ik me af vraag is of de man-mensch zich realiseert dat onze zaterdagavond vaak in het teken staat van hun doen en laten? En vooral dat “laten” vormt een bron van ergernis.
Het was een zondagavond in mei. Terwijl de doorsnee man bier dronk en op de bank zat voor de Champions league finale tussen “geel-rood”, ging in bar XO de wekelijkse praatgroep met vriendinnen van start. Bovenaan de topic lijst? Geen tot weinig respons op berichten. Conclusie: he’s just not that into you. De honderdduizend andere verklaringen werden zonder pardon van tafel geveegd. Wij zijn vrouwen die wetenschappelijk onderbouwde adviezen uit glossies als Cosmopolitan, Glamour en Marie Claire halen. Deze Bijbels der adviezen leggen de vinger op de zere plek: niemand is te druk om ten minste één keer per dag een bericht te sturen. Al is het alleen maar om te vragen hoe het gaat of hoe je dag was.
Met deze kennis is de vervolgstap het stellen van een ultimatum waarbij je de komende 3 dagen geen initiatief neemt. Dat die 3 dagen op net zo weinig zijn gebaseerd als de Europese 3-procent norm doet er niet toe. Misschien is het tijd voor een nieuwe feministische golf. Een golf waarbij we ons ontketenen van het traditionele patroon waarbij wordt verwacht dat de man altijd het initiatief dient te nemen. Maar niet vandaag.
De vrouwen met Iphone zijn gezegend. De instellingen op whatsapp worden gewijzigd en genezen ons van het “last seen” syndroom en beschermen ons tegen duivelse influisteringen. Wie niet in het bezit is van een Iphone is genoodzaakt tot het ondernemen van resolute stappen en het nummer van man X te verwijderen. Eigenlijk slaat het nergens op. Rationeel gezien kunnen we dat dan ook wel erkennen. Ter verdoving worden de glazen wijn achterover geslagen en gelegenheidsrokers veranderen in kettingrokers met de hoogste gradatie.
Het kwam gister nog kort ter sprake: mannen kennen geen protocol hoe en wanneer te reageren op whatsapp. Heel logisch eigenlijk en toch blijven we de gedragingen van mannen waarschijnlijk voor altijd analyseren. Het is ook niet makkelijk. We leerden al op de kleuterschool dat jongens die gemeen doen, stiekem een oogje op je hebben. Misschien verklaard dat waarom vrouwen anno 2013 op gemene mannen vallen. Ik weet het natuurlijk niet zeker maar er zit wat in.
The day after analyseerde ik samen met een vriend de gesprekken van deze bewuste avond. Zijn conclusie: jullie begrijpen mannen niet. Een kijkje in het man-zijn is enerzijds verhelderend. Anderzijds is dit een bevestiging voor het heersende gedachtegoed ten aanzien van de man-mensch bij mijn vriendinnen. En dat is niet helemaal onterecht. Misschien een klein beetje. Maar daar gooien we bij de volgende therapiesessie met vriendinnen wel weer een analyse op los.
Stem op deze column!
natashaelfrink

natashaelfrink

In 1992 geboren en getogen in Arnhem. Volgt de politiek op hoge hakken. Heeft een liefde voor de Islam en het Midden Oosten. Gefascineerd door het leven, ik schrijf hierover.

Meer Columns van mij

Ik ben te vinden op:
TwitterFacebook