WONDERLAND
31-10-2015

Vandaag was ik in Wonderland. Samen met Ellis (helaas geen Alice, maar het komt in de buurt).

Vlak bij Coevorden, op een strook land van 6 bij 485 m2, dat kadestraal gezien noch bij Duitsland, noch bij Nederland hoort, ligt Wonderland. Het is geclaimd door Luca van Dinter, die onlangs bij het radioprogramma De Staat van Stasse was te beluisteren.

Ik was op stap met Roel, een goede vriend,  om o.a. boodschappen te doen in Duitsland, toen hij erover vertelde. Ik wilde dat graag eens zien en hij wist dat er een caravan op het terrein stond, dus toen hij de caravan in het oog kreeg, togen wij erheen.

We troffen het, want gelijk met ons kwamen nog twee auto’s aan, en stapten er vier mensen uit.

“Mag ik uw land betreden?” vraag ik aan de mannen die er staan. Het doet me denken aan de tijden van de Wild West, toen iedereen maar een vlag in de grond hoefde te poten om zich het land toe te eigenen. Ook hier wappert de vlag van Wonderland op de caravan en staan kleine vlaggetjes in de grond gepoot op de grens, die – naar we ons laten vertellen – onder de grond wordt aangegeven met betonnen blokken.

We maken kennis. Een van hen is Ellis, journaliste van dagblad Trouw, de man die met haar mee komt, is juridisch onderlegd in verdragen en zo. De andere mannen zijn bewoners van Wonderland, soevereine mensen. Ze wonen hier niet, zoals Joshi, die hier zijn caravan heeft staan, maar toch zijn het landgenoten. Ze  kunnen zich niet vinden in het Nederlands Staatsburgerschap, en zien het wel zitten hier een vrije staat op te richten.

Het land heeft een erkenningsaanvraag ingediend bij de VS, en gaat een eigen munteenheid voeren. De voertaal is t.n.t. Nederlands, de bewoners hoeven geen belasting te betalen, maar krijgen ook geen voorzieningen. Ze zijn soeverein, onafhankelijk en zelf verantwoordelijk voor hun leven en levensonderhoud. “Eten is er altijd”, zegt één van hen en wijst om zich heen naar het landschap. Ik denk dat hij gaat wildplukken, want er is hier nog geen moestuin.

Ik vind het super interessant en vraag honderd uit, tot ik bedenk dat Ellis hier is om een artikel voor Trouw te schrijven en ik misschien het gras voor haar voeten aan het wegmaaien ben. Maar nee, ze vindt het prima, want zelf weet ze niet zoveel te vragen.

Ik vind het leuk, dit soort pioniers, die een andere wereld willen bouwen, een vrije staat. Ik moet meteen denken aan allerlei alternatieve geldsystemen, en pogingen om belastingvrij te betalen en het kapitaal bij de burger neer te leggen.

Het lijkt me een jongensdroom die vorm gegeven wordt, maar je moet er wel enorm veel voor in huis hebben; lef, idealisme, juridische kennis, vechtlust grenzend aan rebellie, visie en doorzettingsvermogen.

Iedereen kan zich aanmelden om inwoner van Wonderland te worden, dus als het je wat lijkt? Lees dan de Trouw van 2 november of bezoek www.vrijstaat-wonderland.org

Nora de Groot.